9 κρίσιμες ερωτήσεις για την οστεοπόρωση

15:41 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οστεοπόρωση είναι μια συχνή και ύπουλη ασθένεια. Υπολογίζεται ότι τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση είναι πιο συχνά από το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο του μαστού μαζί. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτή τη γνωστή-άγνωστη, μια και, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν αφορά

αποκλειστικά τις ηλικιωμένες γυναίκες όπως πολλοί πιστεύουν.

Τι είναι οστεοπόρωση;

Είναι μια κατάσταση στην οποία μειώνεται η αντοχή και η δύναμη των οστών. Το αποτέλεσμα είναι τα ισχία, οι σπόνδυλοι, οι καρποί να κινδυνεύουν να σπάσουν σε περιπτώσεις όπου ένα φυσιολογικό οστό δε θα έσπαγε (π.χ σε μια ήπια πτώση) ή και χωρίς αιτία.

Ποιά είναι τα αίτια;

Η οστεοπόρωση συμβαίνει όταν χάνεται η ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή νέου οστού και την απορρόφηση παλιού οστού. Όσο μεγαλώνουμε φυσιολογικά τα οστά αδυνατίζουν. Κάποιοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ύπαρξη οστεοπόρωσης στους γονείς μας ή ορμονικά προβλήματα, προδιαθέτουν σε σοβαρότερη λέπτυνση των οστών, δηλαδή οστεοπόρωση.

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που δε μπορούμε να αλλάξουμε;Η ηλικία μας, μια και η οστεοπόρωση αυξάνει με τα χρόνια.Η εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα προστατεύουν τα οστά κι έτσι….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα