Προδικαστική διαδικασία εναντίον της Κύπρου για εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΕΕ

15:04 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ενεργοποίηση του τελευταίου σταδίου προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου, ζητώντας από τις κυπριακές αρχές να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης για τα  μεταχειρισμένα αυτοκίνητα οχήματα που μεταβιβάζονται από άλλα κράτη μέλη.

Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, εφαρμόζεται το πλήρες ποσό του τέλους  ταξινόμησης για τη

μεταβίβαση και την καταχώριση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου οχήματος από άλλο κράτος μέλος, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων του οχήματος. Το τέλος ταξινόμησης επιβάλλεται με βάση την κατηγορία του οχήματος, τον κυλινδρισμό του κινητήρα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, οι κυπριακοί κανόνες δεν λαμβάνουν υπόψη την απομείωση της αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κατά την καταχώριση στην Κύπρο.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι η φορολογική επιβάρυνση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από άλλο κράτος μέλος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του «καταλοίπου του φόρου» που παραμένει ενσωματωμένο στην αξία των ομοειδών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οχημάτων που είναι εγγεγραμμένα στα εθνικά μητρώα (άρθρο 110 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Επιπλέον, οι κυπριακοί κανόνες δεν επιτρέπουν στους υποκειμένους στο φόρο να αμφισβητήσουν το συγκεκριμένο υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης που πραγματοποιούν οι φορολογικές αρχές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί σε προηγούμενες υποθέσεις ότι τα δικαστικά συστήματα των κρατών μελών πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα προσβολής των φορολογικών κλιμάκων σε ατομικές υποθέσεις, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα δύο αυτά χαρακτηριστικά της κυπριακής νομοθεσίας είναι αντίθετα με τους κανόνες της ΕΕ και παραβιάζουν την αρχή της μη επιβολής διακρίσεων, όπως ερμηνεύεται από το Δικαστήριο.

Το αίτημα της Επιτροπής διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης, ενώ σημειώνει ότι εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα