Διαφωνεί το ΑΚΕΛ με σειρά συστάσεων της Κομισιόν

14:37 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

To ΑΚΕΛ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικών στόχων, όπως αναφέρεται στις συστάσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, εκφράζει την αντίθεσή του σε σειρά συστάσεων που προτείνει η Κομισιόν.

Οπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ανάμεσα σ’ άλλα οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων

μέτρων για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2012 και συστήνουν προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους όπως αυτοί καθορίζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι επαναλαμβάνονται στην έκθεση η υλοποίηση του ΓεΣΥ, η ολοκλήρωση του διαλόγου για την ΑΤΑ, η ευθυγράμμιση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο όριο ζωής, η ανάγκη δημιουργίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής στον πιστωτικό τομέα, η ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ευαγόρου, η έκθεση αναγνωρίζει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο λήφθηκε μια σειρά από μέτρα τα οποία ήταν προς την σωστή κατεύθυνση με θετικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

”Η σημαντικότερη όμως επισήμανση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στις σοβαρές ανισορροπίες λόγω των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα αλλά και τις ανισορροπίες και στρεβλώσεις από την υπερχρέωση των επιχειρήσεων”, είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η πολιτεία ευρύτερα έχουν προβεί σε ενέργειες και έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισορροπιών και των στρεβλώσεων στον τραπεζικό τομέα.

”Ως ΑΚΕΛ παρόλο που αναγνωρίζουμε την ανάγκη προσήλωσης της Κύπρου στην επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών και την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, εντούτοις νοιώθουμε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε ότι τα όποια μέτρα προταθούν πρέπει να είναι κοινωνικά ισορροπημένα και να προάγουν το περί δικαίου αίσθημα μετά στον κόσμο”, σημείωσε ο κ. Ευαγόρου.

Οπως είπε, το ΓεΣΥ αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα και γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το ΑΚΕΛ στηρίζει το θεσμό της ΑΤΑ, γι’ αυτό η όποια διαφοροποίηση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα.

”Διαφωνούμε με τη σύσταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εποπτική, ανεξαρτησία του Συνεργατισμού. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν αποκλείει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο εποπτικών αρχών”, συνέχισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι ”ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι εκ των ων ουκ άνευ είναι η επανένταξη της Κύπρου σε αναπτυξιακή πορεία δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη. Σ’ αυτή την προσπάθεια της χώρας μας χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία από όλους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα