Πολύ θετικές προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ βλέπει ο Ελληνας ΥΠΕΞ

18:02 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολύ θετικές προοπτικές παρουσιάζουν οι σχέσεις ΚύπρουΕλλάδας – Ισραήλ τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και σε άλλους πολλούς τομές, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση αυτών των σχέσεων θα έχει ευεργετική επίδραση στα περιφερειακά ζητήματα

που απασχολούν την περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της καθόδου του στην Κύπρο για τη συμμέτοχη του στην Ατυπη Σύνοδο Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει καμιά ευκαιρία αναξιοποίητη και ότι ήδη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την έρευνα του ενεργειακού δυναμικού στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, όπως και η αξιοποίηση επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει την άποψη ότι τα αργά αντανακλαστικά και η έλλειψη οράματος επέτρεψαν στις ακραίες φωνές στην Ευρώπη να επιβάλλουν τη δική τους λαϊκίστικη ατζέντα, κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος ότι η απάντηση στην κρίση θα συνοδεύεται από ένα νέο όραμα για το μέλλον της ΕΕ μέσα από το οποίο θα γεννηθεί μια Ένωση πιο ισχυρή και πιο δεμένη.

Εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κερδίσει τη μάχη παραμονής στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, σε πείσμα όλων αυτών που κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την προσπάθειά της χώρας και να την γυρίσουν στη δραχμή.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι η Κυπριακή Προεδρίας της ΕΕ θα φέρει σε πέρας με επιτυχία την αποστολή της, αναφέρει ότι μια τέτοια επιτυχία θα αναδείξει σε όλο τον κόσμο το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας να προσβάλει τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό και να αφήσει να παρέλθει ανεκμετάλλευτη άλλη μια ευκαιρία για πρόοδο στο Κυπριακό, αλλά και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα σημειώνει ότι παρά τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, η πλευράς μας πρέπει να συνεχίσει να αναδεικνύει τις ευθύνες της Τουρκίας για την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό και την έλλειψη προόδου και να πιέζει για την επίτευξη δίκαιης λύσης, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα σε αυτές τις εξελίξεις, συνειδητοποιώντας ότι η συνεισφορά της δεν συνιστά βοήθεια, αλλά αυτονόητη επένδυση και για τη δική της σταθερότητα και ανάπτυξη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΡ: Έχετε μια μακρά εμπειρία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και στο διπλωματικό σώμα γενικότερα. Πώς αξιολογείτε μέχρι τώρα την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο και πόσο σημαντική θεωρείται αυτήν την Προεδρία;

ΑΠ: Επισκέφθηκα την Κύπρο την ημέρα της ανάληψης της Προεδρίας της. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδος, ως Υπουργός Εξωτερικών. Και είμαι υπερήφανος που μοιράστηκα με τον κυπριακό λαό αυτή τη συμβολική ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα