Πιέζουν για ΜΟΕ οι Αμερικανοί

23:25 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Χρηματοδότηση master plan για ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου πρότεινε ο Ε.ΡούμπινΕτοιμάζουν εμπειρογνώμονες για είσοσο στην πόλη εφόσον υπάρξει συμφωνίαΠοιες οι προυποθέσεις για επίσκεψη Τζον Κέρι στην Κύπρο

Με προτεινόμενο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην ατζέντα του ήρθε στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του onlycy, ενισχύεται η βούληση

των Αμερικανών να σπρώξουν προς τα εμπρός το θέμα της Αμμοχώστου θεωρώντας ότι θα είναι το «βήμα παραπάνω» ή η κίνηση που θα αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού» για την τελική διευθέτηση του προβλήματος.

Μάλιστα ο κύριος Ρούμπιν ήρθε όπως πληροφορούμαστε αρκετά διαβασμένος αφού στο πακέτο μέτρων που πρότεινε σε Νίκο Αναστασιάδηη και Ντερβίς Έρογλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο ζητήματα για τα οποία πρώτο το onlycy είχε αναφερθεί:

- Στην πρόθεση των Αμερικανών να ετοιμάσουν ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία να συμμετέχουν και εμπειρογνώμονες των δύο κοινοτήτων, η οποία θα εισέλθει στην περίκλειστη πόλη για να αρχίσει την μελέτη ανοικοδόμησης της πόλης.

- Εξέφρασε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να χρηματοδοτήσουν 100% την ετοιμασία σχεδίου ανοικοδόμησης (master plan)

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος γνώριζε πολύ καλά το θέμα αφού σε ότι αφορά το master plan ήταν σε γνώση του ότι το τελευταίο που έχει ετοιμαστεί θεωρείται ξεπερασμένο λόγω παρέλευσης πολλών ετών.

Το πακέτο μέτρων που προωθούν οι Αμερικανοί δεν είναι βεβαίος μονόπλευρο, ούτε αναμενόταν κάτι τέτοιο. Σε ότι αφορά την ικανοποίηση της άλλης πλευράς, πέρας του δικαιώματος απευθείας εμπορίου από το λιμάνι της Αμμοχώστου, εκείνο που προτείνουν οι Αμερικανοί είναι άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας.

Επίσης προτείνεται η συνέχιση και επέκταση του προγράμματος αποναρκοθέτησης, ενέργεια που πρότεινε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Κύπρο του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, στο παρασκήνιο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής του State Department να είναι έτοιμος να κατέβει στο νησί με την προυπόθεση ότι θα έχει τη σύμφωνο γνώμη των εμπλεκομένων μερών για συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε ότι αφορά την Αμμόχωστο.

>>>> Διαβάστε επίσης:

Ναμί: «Κέρι, Μπαρόζο και ΓΓ ΟΗΕ θα έρθουν Κύπρο»

Keywords
Τυχαία Θέματα