O ΥΠΕΣ απαντά σε καταγγελίες για υποθέσεις παράνομων μεταναστών

22:01 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

O Υπουργός Εσωτερικών απαντά σε καταγγελίες που έγιναν στο Συμβούλιο της Ευρώπης από τον Επίτροπο Νιλς Μούιζνιεκς για δήθεν πρακτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαχωρίζει τα παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους στα κέντρα κράτησης.

Σε ανακοίνωση με τίτλο “Σταματάτε να εκθέτετε την Κυπριακή Δημοκρατία”, ο ΥΠΕΣ κάνει λόγο για “οργανωμένη, συστηματική και επίμονη προσπάθεια κάποιων να εκθέτουν παντοιοτρόπως την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδίως στο εξωτερικό, ότι τάχατες δεν σέβεται τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών και συγκεκριμένα ότι `χωρίζει τις μητέρες από τα ανήλικα τέκνα

τους`”.

Ο ΥΠΕΣ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιθυμεί να τονίσει ότι “η ημικατεχόμενη και οικονομικά δυσπραγούσα Κύπρος, επειδή ακριβώς είναι κράτος δικαίου, δεν μπορεί ούτε πρόκειται να καταστεί, κάτω από το οποιοδήποτε πρόσχημα, ακόμα και υπό το πρόσχημα μιας δήθεν ‘φιλανθρωπίας’, παράδεισος παράνομων μεταναστών και δη παράνομων μεταναστών τρίτων χωρών, οι οποίοι συλλαμβάνονται για διάπραξη ποινικών αδικημάτων”.
Ο Υπουργός συνεχίζει, λέγοντας ότι “γνωρίζουμε την πολιτική που εφαρμόστηκε σε αυτόν τον τομέα από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ποια ήταν η κατάληξη της” και παραθέτει πρόσφατα παραδείγματα “για τα οποία έχει τεθεί θέμα από διάφορους, για να κρίνουν από μόνοι τους οι φορολογούμενοι νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας τα πραγματικά γεγονότα”.

Στο πρώτο παράδειγμα, ο Υπουργός αναφέρει ότι η TRM από Σρι-Λάνκα αφίχθηκε στη Δημοκρατία στις 05.12.2001 για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. Η τελευταία άδεια παραμονής της έληξε στις 30.08.2010, και έκτοτε παρέμενε παράνομα και κηρύχθηκε αναζητούμενη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η γυναίκα εντοπίστηκε και συνελήφθη για σκοπούς απέλασης στις 21.03.2014, οπόταν διαπιστώθηκε ότι στο μεταξύ είχε αποκτήσει παιδί με ομοεθνή της, ο οποίος και ανέλαβε τη φροντίδα του, μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλαση της μητέρας μαζί με το παιδί, αφού εξασφαλιζόταν ταξιδιωτικό έγγραφο γι’ αυτό.

Μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψη της, αναφέρει, αυτή προσπάθησε με κάθε τρόπο να καθυστερήσει/αποτρέψει την απέλαση της υποβάλλοντας αρχικά αίτηση για άσυλο και στη συνέχεια τρεις αιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, για νομική αρωγή, αρ. 10/14, εναντίον των διαταγμάτων κράτησης/απέλασης, προσφυγή και μονομερή αίτηση με αρ. 398/14 και αίτηση habeas corpus με αρ. 60/14.
Ο ΥΠΕΣ αναφέρει επιπρόσθετα ότι την Παρασκευή 04.04.2014 η αίτηση για νομική αρωγή απερρίφθη από το Δικαστήριο, οπόταν η αλλοδαπή απεφάσισε να συνεργαστεί για τον επαναπατρισμό της και την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 04.04.2014 απέσυρε την αίτηση της για άσυλο και δήλωσε ότι θα αποσύρει και τις δύο εκκρεμούσες αιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στη συνέχεια συγκατατέθηκε για έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου στο παιδί, το οποίο και εκδόθηκε και έχουν διευθετηθεί εισιτήρια τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί για αναχώρηση την Τετάρτη 09.04.2014 για τη χώρα της.

Λόγω των εξελίξεων, προστίθεται, δηλαδή της συνεργασίας της, το διάταγμα κράτησης ακυρώθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους για να διευθετήσει τα της αναχώρησης της με το παιδί.
Στο δεύτερο παράδειγμα που παρατίθεται από τον ΥΠΕΣ, η ΝΤD από το Βιετνάμ αφίχθηκε στη Δημοκρατία στις 04.07.2008 για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. Στη συνέχεια παρέμεινε παράνομα, εντοπίσθηκε και απελάθηκε στις 24.07.2013. Αφού άλλαξε τα στοιχεία της (πλαστοπροσωπία), τέσσερις μήνες αργότερα πέτυχε επανείσοδο στη Δημοκρατία (στις 24.11.2013) για να εργαστεί ως εργάτρια γεωργίας στη Λεμεσό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 05.02.2014 κατόπιν πληροφορίας η Αστυνομία την εντόπισε να εργάζεται παράνομα σε Σωματείο, και στην προσπάθεια σύλληψης της, αυτή επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού προκαλώντας τον τραυματισμό του, οπόταν εναντίον τόσο της ίδιας όσο και του εργοδότη της στο Σωματείο διερευνήθηκε ποινική υπόθεση για τα αδικήματα τραυματισμού, μαχαιροφορίας, παρεμπόδισης οργάνου της τάξης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπίας και παράνομης παραμονής μετά από απέλαση και διατάχθηκε από το Δικαστήριο στις 06.02.2014 εξαήμερη προσωποκράτηση της.
Αναφέρεται ακόμη ότι στις 12.02.2014 εκδόθηκαν εναντίον της διατάγματα απέλασης/κράτησης και προγραμματίσθηκε η απέλαση στις 20.03.2014 με συνοδεία, λόγω αντίδρασης της.

Στη συνέχεια, προστίθεται στην ανακοίνωση, στις 17.03.2014, η συγκεκριμένη γυναίκα ζήτησε και μεταφέρθηκε για ιατρική εξέταση κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στην 7η εβδομάδα κύησης και ότι μπορούσε να ταξιδέψει. Στις 20.03.2014 προκάλεσε φασαρία κατά την επιβίβαση της στο αεροπλάνο με αποτέλεσμα η αναχώρηση της να ματαιωθεί.
“Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι, ναι, κάποιοι θα πρέπει να παύσουν να εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς διαστρεβλώνοντας και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το κράτος δικαίου. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη να εφαρμόσει το νόμο και την τάξη, σεβόμενη τα δικαιώματα του κάθε αλλοδαπού νόμιμου ή παράνομου”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΥΠΕΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα