Πιέσεις από και προς τα δεξιά για τους Βρετανούς Συντηρητικούς

18:37 4/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους των Συντηρητικών στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές του 2010 τώρα πιστεύει ότι το άκρως ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ έχει υιοθετήσει την καλύτερη πολιτική απέναντι στην Ευρώπη.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI πριν τις εκλογές της Πέμπτης για την έδρα στην περιφέρεια του Ήστλι που ανέδειξε το UKIP δεύτερο κόμμα, πάνω από τους Συντηρητικούς (και πίσω από τους νικητές Φιλελεύθερους

Δημοκράτες), δείχνει ότι μόνο το 48% των υποστηρικτών των Τόρις θεωρούν ότι το κόμμα είναι η καλύτερη επιλογή ως προς την ευρωπαϊκή του πολιτική.

Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κάμερον για δημοψήφισμα επί του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Βρετανίας, οι Συντηρητικοί υπολείπονται των Εργατικών στο ερώτημα ποιο κόμμα θεωρείται ότι έχει την «καλύτερη» ευρωπαϊκή πολιτική. Οι Εργατικοί προηγούνται με 25%, οι Τόρις ακολουθούν με 21% και το UKIP ακολουθεί με 16%.

Την ίδια ώρα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν δριμύτατα τη βρετανική κυβέρνηση κατηγορώντας την για εναντίωση σε νομοθεσίες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ ανέφερε ότι οι Τόρις θα καταργούσαν την ισχύ του Νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βρετανία, που θεσπίζει την εφαρμογή στη χώρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail on Sunday, υποστηρίζει ότι στο επόμενο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών θα πρέπει να περιλαμβάνεται η δέσμευση για πλήρη απόσυρση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή συνθήκη. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη είναι η Λευκορωσία.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εν τω μεταξύ, που δήλωσε ότι το κόμμα του παρά τις πιέσεις βουλευτών δε θα κλίνει προς τα δεξιά μετά την «απογοητευτική» ήττα στο Ήστλι, φέρεται να εξετάζει επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση στα κρατικά επιδόματα που θα ισχύουν για όλους τους μετανάστες. Οι περισσότεροι περιορισμοί πιστεύεται ότι θα αφορούν και τους Βρετανούς, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η παροχή δημοτικών κατοικιών για παράδειγμα μάλλον θα γίνεται κατά προτεραιότητα σε άτομα που συνδέονται με την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε την Κυριακή ότι πρέπει να μπει τέρμα στον «τουρισμό επιδομάτων».

Τα ακόμα άγνωστα στις λεπτομέρειές τους μέτρα εξετάζονται με αφορμή τις ανησυχίες για αθρόα έλευση Ρουμάνων και Βουλγάρων στη Βρετανία όταν αρθούν οι επταετείς περιορισμοί που τους είχε επιβάλει το Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα