Κοινό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2013 κατάρτισαν ΠΕΟ – Dev Is

18:17 4/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ συμπορεύονται με τους εργαζόμενους στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο που αντιστέκονται σε αντεργατικές πολιτικές και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις ΠΕΟ και Dev Is μετά την συνάντησή τους σήμερα στα γραφεία της ΠΕΟ.

Διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση ο ΓΓ της ΠΕΟ,

Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε μεταξύ άλλων, πως οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι πολιτικές που προωθούν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Οι εξελίξεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιβεβαιώνουν ότι η επιλογή των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, είναι η χρησιμοποίηση της κρίσης για ένταση των επιθέσεων σε βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων».

Στις σημερινές δύσκολες για τους εργαζόμενους συνθήκες το ζήτημα της έκφρασης αλληλεγγύης και της κοινής δράσης είναι εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, πρόσθεσε. Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ΠΕΟ και Dev Is επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους έναντι των εργαζομένων της Κύπρου για εντατικοποίηση της κοινής τους δράσης στη βάση των αξιών της εργατικής τάξης, της ενότητας και της αλληλεγγύης και με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε, η ΠΕΟ και η Dev Is θεωρούν ότι η λύση του προβλήματος και η επανένωση της χώρας και του λαού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη. «Η ΠΕΟ και η Den Is παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, η οποία να προνοεί για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Λύση που να είναι σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ, στο πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων».

Ο κυπριακός λαός με τη λύση και την επανένωση της χώρας μας θα μπορεί να εργαστεί για καθολική πρόοδο σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, Ε/κ και Τ/κ, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Οι δύο οργανώσεις, πρόσθεσε, εκτίμησαν ότι αναπτύχθηκε το 2012 ένα πρόγραμμα με πολλές δράσεις και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι’ αυτό. Ξεχώρισαν, είπε, η κοινή εκδήλωση εργαζομένων στα πλαίσια της 3ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας δράσης των εργαζομένων που καλεί η ΠΣΟ, η κοινή εκδήλωση με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη που έγινε από κοινού με τη δικοινοτική πρωτοβουλία Ειρήνης.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των δύο οργανώσεων για το 2013 περιλαμβάνει συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστών σε συνελεύσεις εργαζομένων σε χώρους εργασίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει, τη διοργάνωση συνελεύσεων και κοινής εκδήλωσης στα πλαίσια της μέρας δράσης και αλληλεγγύης προς τους Κύπριους εργαζόμενους που διοργανώνουν τα συνδικάτα ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, στις 14 Μαρτίου.

Περιλαμβάνει επίσης συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη, σειρά εκδηλώσεων με βράβευση βετεράνων συνδικαλιστών με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, εκδήλωση που θα απευθύνεται στους νέους εργαζομένους, κοινή υποστήριξη στη διεθνή εκδήλωση για την 3η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα δράσης των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Θα υπάρξουν επίσης εκδηλώσεις με αντικείμενο τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες σε μια επανενωμένη Κύπρο, εξειδικευμένες δράσεις από τα τμήματα νεολαίας, γυναικών, συνταξιούχων των δύο οργανώσεων. Πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις αθλητικής συνεύρεσης σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν αργότερα.

Σε σχέση με την απασχόληση των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, ο Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι οι δύο οργανώσεις θα συνεχίσουν την κοινή τους δράση με στόχο την αναγκαία στήριξη και ενημέρωσή τους ώστε να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά να οργανώνονται στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ερωτηθείς για τους Τ/κ εργαζομένους στις ελεύθερες περιοχές που έχουν επιστρέψει στα κατεχόμενα και κατά πόσο έχουν βρει δουλειά, ο ΓΓ της Dev Is, Μεχμέτ Σείς είπε πως δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό, αλλά είναι πολύ μεγάλος. Η ανεργία, πρόσθεσε, αυξάνεται και στις δύο πλευρές για να σημειώσει ότι κάποιοι Τ/κ που έχασαν τη δουλειά τους στις ελεύθερες περιοχές και δεν μπορούν να βρουν εργασία στα κατεχόμενα, έχουν φύγει από την Κύπρο, προς την Αγγλία και άλλες χώρες.

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κατεχόμενα, ο Τ/κ συνδικαλιστής είπε πως πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που δεν είναι υπέρ των εργαζομένωνους, αλλά του κεφαλαίου. Μετά την ιδιωτικοποίηση του «αεροδρόμιο» Ερτζιάν, ανέφερε, τα προβλήματα εκεί είναι μεγάλα, ενώ – πρόσθεσε- σειρά έχει πάρει η «αρχή ηλεκτρισμού» εκφράζοντας την πεποίθηση πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και τονίζοντας ότι θα υπάρξει ένας μεγάλος αγώνας. Η «κυβέρνηση», είπε, δίδει το μήνυμα πως θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στους εργαζομένους να είναι έτοιμοι για αγώνες.

Ερωτηθείς εάν στον αγώνα που δίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στα κατεχόμενα περιμένουν αλληλεγγύη, ο κ. Σείς ανέφερε ότι περιμένουν, αλλά – σημείωσε – η ΠΕΟ δείχνει πάντοτε την αλληλεγγύη της, όπως και η Dev Is. Στις απεργίες και τις εκδηλώσεις τους, πρόσθεσε, έχουν πάντοτε στήριξη από την ΠΕΟ, όπως και η Dev Is.

Keywords
Τυχαία Θέματα