Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Η ετήσια δαπάνη για βιοκαύσιμα ίση με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

11:35 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα δοκιμαζόμενα από την οικονομική κρίση κράτη-μέλη της ΕΕ δαπάνησαν 10 δις ευρώ το 2011 για τη στήριξη της βιομηχανίας βιοκαυσίμων, ποσό σχεδόν ίσο με ολόκληρο το πακέτο στήριξης της Κύπρου, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (IISD), που παρουσιάζεται σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Η

έκθεση έχει τίτλο «Βιοκαύσιμα – με τι κόστος; Μια ανασκόπηση του κόστους και του οφέλους των πολιτικών της ΕΕ για την προώθηση των βιοκαυσίμων». Προηγούμενες έρευνες καταδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για τα βιοκαύσιμα δεν μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, αλλά αντιθέτως, οι περισσότεροι τύποι βιοντίζελ που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά προκαλούν περισσότερες εκπομπές από ότι το συμβατικό πετρέλαιο.

Σε κοινή ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, των Φίλων της Γης Κύπρου και του Κυπριακού Ιδρύματος για την Προστασία του Περιβάλλοντος Terra Cypria αναφέρεται ότι τυχόν αύξηση του στόχου παραγωγής βιοκαυσίμων από το 5% στο 8,6% μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής, θα στοιχίσει μεταξύ 28,8 και 33,1 δις το χρόνο επιπλέον δημόσιας στήριξης για την περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Κλαίρη Παπάζογλου αναφέρει ότι «η πολιτική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα δεν βοηθά το κλίμα, και η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι δεν βοηθά ούτε την οικονομία μας».

«Η ετήσια δαπάνη για την υποστήριξη των βιοκαυσίμων ισούται με ένα σχέδιο διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας πάνω σε ετήσια βάση» προσθέτει.

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB) Faustine Defossez, δήλωσε ότι «η βιομηχανία διατυμπανίζει ότι οι επενδύσεις στα βιοκαύσιμα πρέπει να προστατεύονται με κάθε τρόπο, παρά το ότι η ετήσια υποστήριξη για να κρατηθεί η βιομηχανία αυτή εν ζωή είναι μεγαλύτερη από τη συνολική αρχική επένδυση».

«Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να στηρίξουν οικονομικά μια πολιτική που βασίζεται στις εισαγωγές και που δεν διακρίνει καν μεταξύ των διαφόρων τύπων βιοκαυσίμων που πληρώνει», λέει η Trees Robijns, εκπρόσωπος του BirdLife Europe.

Keywords
Τυχαία Θέματα