Σόιμπλε: Τον Μάη η πρώτη δόση- Κίνδυνος μετάδοσης εάν αφήσουμε την Κύπρο να πτωχεύσει

11:29 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Μάη θα δοθεί η πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις πρόνοιες που απορρέουν από το Μνημόνιο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τόνισε παράλληλα ότι εάν η Κύπρος δεν τύχει

βοήθειας, “τότε το μικρό αυτό νησί αναπόφευκτα θα πτωχεύσει” και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Σε 20λεπτη ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο θα τοποθετηθεί σήμερα επί του πακέτου βοήθειας, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε τους Γερμανούς βουλευτές ότι η βοήθεια που δίνεται στην Κύπρο από την Τρόικα δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ.

Όπως είπε, παρά το ότι ακούγονται τις τελευταίες ημέρες διάφοροι αριθμοί για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου, η Τρόικα δεν πρόκειται να προσφέρει βοήθεια πέραν των 10 δις. «Είναι το ανώτατο όριο», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα 10 δις αφορούν μόνο τις δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου και όχι τις δύο τράπεζες, τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα λάμβαναν έκτακτη βοήθεια από τον ELA.

Το πρόβλημα στην Κύπρο, είπε, ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας στο νησί, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική συρρίκνωσή του.

Αναφερόμενος στο ‘κούρεμα’, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι όποιος επενδύει με υψηλά επιτόκια, παίρνει υψηλά ρίσκα και πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες των πράξεών του.

«Το ρίσκο και η ευθύνη πάνε μαζί», είπε χαρακτηριστικά, με τους βουλευτές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Δεν ήταν δυνατόν, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, να υπάρξει πακέτο βοήθειας χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών και σημείωσε ότι οι καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ είναι εγγυημένες.

Υπογράμμισε ακόμη ότι εάν αφηνόταν η Κύπρος να χρεοκοπήσει θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Η στήριξη προς την Κύπρο, είπε, είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα του συνόλου της ευρωζώνης.

«Αν δεν βοηθήσουμε την Κύπρο, τότε το μικρό αυτό νησί αναπόφευκτα θα πτωχεύσει», είπε, τονίζοντας ότι στη συνέχεια, θα ακολουθούσε νέα μετάδοση του προβλήματος σε άλλα κράτη που απειλούνται με οικονομική κρίση.

Η βοήθεια προς την Κύπρο δίδεται για να βοηθηθεί η χώρα από μόνη της να ξεπεράσει τις δυσκολίες, σημείωσε και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία ζητώντας από τους βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στις δύο αυτές χώρες.

«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο», είπε, προσθέτοντας ότι με την παράταση αποπληρωμής των δανείων, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πάνε πίσω στις αγορές σύντομα.

Στη συνέχεια, ο κ. Σόιμπλε μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πολίτες χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και τώρα η Κύπρος.

«Η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι δύσκολη και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Δεν υπάρχει ωστόσο άλλη επιλογή για τις χώρες αυτές, πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε μίλησε και για την ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους και είπε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

Κλείνοντας την 20λεπτη ομιλία του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, λέγοντας ότι όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες επενδύουν σε αυτές τις χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα