Π.Δημητριάδης: Η ουκρανική κρίση απειλή για Κύπρο

10:18 31/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να απειλήσει την κυπριακή οικονομία, όπως δήλωσε σε συνέντευξη ο απερχόμενος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι αναμένει η Κύπρος να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015.

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι δανειστές της Κύπρου

υποτίμησαν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, και ότι αναμένει πως θα αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων εντός του τρέχοντος έτους, εάν η Κύπρος συνεχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι εκ των υστέρων φαίνεται ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει ψηλότερο σημείο αναφοράς του χρέους προς το ΑΕΠ, που θα είχε περιορίσει το κούρεμα καταθέσεων.

Όπως είπε, το ΔΝΤ είχε ερωτηθεί για το ζήτημα, αλλά δεν άλλαξε στάση, και ότι θα είχε περιοριστεί το σοκ που υπέστη η αξιοπιστία και θα ήταν πιο εύκολο για την Κύπρο να ανακάμψει.

Παρά ταύτα, σημείωσε, η Κύπρος ήδη δείχνει ότι ανακάμπτει, προσθέτοντας ότι ένα πιο ανταγωνιστικό κλίμα με τη μείωση του κόστους απασχόλησης και την έμφαση στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη.

Ο κ. Δημητριάδης προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επιδείνωση της κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας θα μπορούσε να μετριάσει τις προοπτικές αυτές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την Κύπρο από κλιμάκωση της κρίσης, μέσω των υπηρεσιών και του τουρισμού, λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού, αλλά σε γενικές γραμμές θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα.

Όσον αφορά την παραίτησή του, δεν ήθελε να αναφερθεί στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση.

Είπε, επίσης, ότι οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις από αλλοδαπούς κατοίκους έχουν αυξηθεί και οι καταθέσεις σταθεροποιούνται γενικά, προσθέτοντας ότι μία ή δύο φορές τον μήνα Κύπριοι ζητούν από την τράπεζα να αντικατασταθούν χαρτονομίσματα τα οποία είχαν κρύψει σε φούρνους ή πλυντήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα