Παρουσίαση δύο νέων εκδόσεων του Ιδρύματος Π. Γιωρκάτζης

20:40 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ίδρυμα Πολύκαρπος Γιωρκάτζης παρουσίασε τις δύο τελευταίες εκδόσεις του, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοσιογραφικής Εστίας. Η παρουσίαση των εκδόσεων έγινε από τον Αναπληρωτή καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρο Παπαπολυβίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά το χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε ότι το Ίδρυμα πιστό στους σκοπούς

της ίδρυσης του, παρουσιάζει τα βιβλία «50 Ιστορικές Στιγμές που σημάδεψαν την Κύπρο (1821-2004)» και «Κυπριακοί Απόηχοι, Λονδίνο 1955-1959: Η αρθρογραφία του αγγλικού Τύπου για τον αγώνα της ΕΟΚΑ».
Ευχαρίστησε τους συγγραφείς των δύο βιβλίων, το δημοσιογράφο Ντίνο Ηλιάδη και τον υποψήφιο διδάκτωρ, ερευνητή Χαράλαμπο Αλεξάνδρου για την επίπονη και επιμελή εργασία που διεξήγαγαν και εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αναπληρωτή καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Παπαπολυβίου για την πολύτιμη συμβολή του σε όλες τις μέχρι σήμερα εκδόσεις του Ιδρύματος Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.
Κατά την παρουσίαση, ο κ. Παπαπολυβίου επεσήμανε ότι «όραμα του Ιδρύματος είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών και ειδικότερα των νέων, στην επιστημονική μελέτη και τη διάχυση της νεότερης ιστορίας του τόπου και ο γόνιμος και αντικειμενικός διάλογος για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο «50 Ιστορικές Στιγμές που σημάδεψαν την Κύπρο (1821-2004)», του Ντίνου Ηλιάδη, ο κ. Παπαπολυβίου υπογράμμισε ότι «η πρωτότυπη ιδέα του συγγραφέα να καταθέσει ένα βιβλίο, αντί χρονολογίου της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, επιλέγοντας πενήντα από τους κύριους ιστορικούς σταθμούς, με αφετηρία την επανάσταση του 1821 όπως βιώθηκε στο νησί μας και τελικό χρονικό όριο το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν τον Απρίλιο του 2004, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εξαιρετικά χρηστικού βιβλίου, τόσο για τον ειδικό μελετητή όσο και για τον φιλίστορα αναγνώστη, που αποτελεί ταυτόχρονα, μια ιδιότυπη και ιδιαίτερα ελκυστική σύνοψη της ιστορίας της Κύπρου των τελευταίων δύο αιώνων».
Παρουσιάζοντας το βιβλίο «Κυπριακοί Απόηχοι, Λονδίνο 1955-1959: Η αρθρογραφία του αγγλικού Τύπου για τον αγώνα της ΕΟΚΑ», του υποψήφιου διδάκτωρ Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, ο κ. Παπαπολυβίου εξήγησε την επιλογή του συγγραφέα να εντοπίσει και να δημοσιεύσει τα εκδοτικά σημειώματα για το Κυπριακό και τον αγώνα της ΕΟΚΑ τριών παραδοσιακών βρετανικών εφημερίδων: των «ποιοτικών» “The Times” που εξέφραζε τις θέσεις της Συντηρητικής τότε κυβέρνησης επί του Κυπριακού και “The Manchester Guardian” που σχετιζόταν με το μικρότερο αλλά σημαντικό φιλελεύθερο κόμμα και της «λαϊκής» “Daily Mirror” που είχε ισχυρούς δεσμούς με το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «πολύτιμες, καθώς αντικατοπτρίζουν και μια γενικότερη αντίληψη μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων που επηρέαζαν τα γραφόμενα στον αγγλικό τύπο, και κατά αντιδιαστολή, εξέφραζαν μέρους αυτού που αποκαλείται «κοινή γνώμη»».
Απαντώντας, ο συγγραφέας του βιβλίου «50 Ιστορικές Στιγμές που σημάδεψαν την Κύπρο (1821-2004)», κ. Ηλιάδης, αναφέρθηκε στα ζητήματα που τον απασχόλησαν στην επιλογή των στιγμών που συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο, όπως ο προσδιορισμός της ιστορικότητας ενός γεγονότος, δηλαδή, τι σημαδεύει την ιστορία ενός λαού, ενός τόπου, αλλά και το ερώτημα «Τι θα γινόταν αν δεν συνέβαινε εκείνο το γεγονός και συνέβαινε το άλλο;».
Κατά την δική του σύντομη ομιλία, ο συγγραφέας-ερευνητής του βιβλίου «Κυπριακοί Απόηχοι, Λονδίνο 1955-1959: Η αρθρογραφία του αγγλικού Τύπου για τον αγώνα της ΕΟΚΑ», κ. Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε στο απαιτητικό έργο της συναγωγής, διαλογής και μετάφρασης των κειμένων. Επεσήμανε ότι «το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των εκδόσεων που εμπλουτίζουν την κυπριακή βιβλιογραφία και βοηθούν στη νηφαλιότερη προσέγγιση στην ιστορία της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα