Με τη μεσολάβηση της Σουηδικής Πρεσβείας η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, δηλώνει ο Αταλάι

20:34 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τη διαμεσολάβηση της Πρεσβείας της Σουηδίας έγινε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β με τον «υπουργό» θρησκευτικών υποθέσεων, Ταλίπ Αταλάϊ, κατά την οποία συζήτησαν θέματα θρησκευτικής ανοχής και τη συμβολή που μπορεί να έχει στην επίλυση προβλημάτων μια αμοιβαία συμφωνία.
Όπως ανέφερε ο κ. Αταλάϊ στο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων», συζήτησαν πώς οι «θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης», προσθέτοντας ότι στην ατζέντα ήταν και θέματα όπως η άρση των πολιτικών κριτηρίων για τις επιδιορθώσεις των ναών και τις διελεύσεις για προσκύνημα.
Με

αυτή την σκέψη, είπε, είχε δοθεί νωρίτερα άδεια στον Μητροπολίτη Χριστοφόρο να επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Η συνάντηση, πρόσθεσε, έγινε με τη μεσολάβηση του Προέδρου της Ένωσης Χριστιανών Σοσιαλδημοκρατών Σουηδίας, Peter Weiderud και της Πρεσβείας της χώρας στην Κύπρο. Ο κ. Αταλάι ανέφερε ότι με τον Αρχιεπίσκοπο έχει συναντηθεί 4-5 φορές από το 2011, ενώ είχε συναντήσεις και με τους θρησκευτικούς ηγέτες των Μαρωνιτών και των Αρμένιων.
Οι συναντήσεις, συνέχισε, έγιναν με την έγκριση του «προεδρικού» και σε γνώση της «πρωθυπουργίας» και του «υπουργείου» εξωτερικών και συχνά ο ίδιος συνοδευόταν από το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουντζιάι και τον Σιακίρ Αλεμντάρ, του «υπουργείου» θρησκευτικών υποθέσεων και τις σημειώσεις από αυτές τις συναντήσεις τις μοιράζονταν με «κρατικά» τμήματα.
Η συνάντηση που είδε το φως της δημοσιότητας, συνέχισε, έγινε την περασμένη εβδομάδα και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέλαβε τον ίδιο και την αντιπροσωπεία του από την νεκρή ζώνη και τους μετέφερε στο τζαμί του Μπαϊρακτάρη και στην Αρχιεπισκοπή και ακολούθως στον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, όπου έκαναν την μεσημεριανή προσευχή τους.
Στην τ/κ αντιπροσωπεία ήταν επίσης οι Αλί Τουντζάι και Σιακίρ Αλεμντάρ, καθώς και ο Φουάτ Τοσούν, «εκπρόσωπος» της κατεχόμενης Κερύνειας στο «υπουργείο» θρησκευτικών υποθέσεων, ενώ στην ε/κ ήταν ο Μητροπολίτης Καρπασίας, Χριστοφόρος και Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος.
Σε αυτά τα τρία χρόνια (που συναντώνται), συνέχισε ο κ. Αταλάϊ, σε πολλά θέματα έχει διανυθεί σοβαρή απόσταση και έχουν ανταλλάξει απόψεις για τα προβλήματα των μουσουλμάνων στο «νότο» και την κατάσταση των τεμένων, όπως και για την επιδιόρθωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Στη συνάντηση της Παρασκευής, είπε, προέβη και σε κάποιες προτάσεις όσον αφορά τη φροντίδα του Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, σημειώνοντας ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα