Παρέμβαση Υπουργού Εργασίας στην υπουργική διάσκεψη για την ενεργό γήρανση

18:42 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι προτεραιότητες των επόμενων πέντε χρόνων ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων όλων των ηλικιών, η ενεργός γήρανση και η συμμετοχή των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, συζητήθηκαν σε υπουργική διάσκεψη, στη Βιέννη, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Η διάσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNECE), φιλοξενήθηκε στη αυστριακή πρωτεύουσα από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου και συζήτησε το θέμα της «εξασφάλισης μιας κοινωνίας

για όλες τις ηλικίες: Προώθηση της ποιότητας ζωής και της ενεργού γήρανσης».

Η κ. Χαραλάμπους, σε ομιλία της στη διάσκεψη, επισήμανε ότι η αύξηση του προσδόκιμου και η μείωση της θνησιμότητας δημιούργησαν μοναδικές ευκαιρίες για προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Το κράμα ορθής πολιτικής, είπε η Υπουργός, «συνίσταται στην ανάληψη κοινής ευθύνης από πλευράς των Κυβερνήσεων, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των πολιτών όλων των ηλικιών, όπως δεσμευθούν σε ουσιαστικό διάλογο», ούτως ώστε να επιταχυνθούν και να συντονιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ουσιαστικής συνοχής ανάμεσα στις γενεές.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στο «Διεθνές Σχέδιο Δράσης της Μαδρίτης για τη Γήρανση», το οποίο είπε ότι παρέχει ένα εξαιρετικό πλαίσιο για να κατευθύνει τα κράτη μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη ως προς το πώς θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Πρόσθεσε ότι στα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την υιοθέτησή του, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα και θετικές αλλαγές.

«Μέτρα τα οποία στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και πολιτικές που στοχεύουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών μας προς μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάκαμψη», δήλωσε η Υπουργός.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε επίσης πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών», θα εργαστεί για την υιοθέτηση Διακήρυξης Συμβουλίου που θα σηματοδοτεί το Έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα