Παραμένουν οι διαφωνίες για τα νέα ωρολόγια προγράμματα

16:12 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προβληματισμούς και ανησυχίες διατυπώνουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ σε σχέση με τα νέα ωρολόγια προγράμματα που θα εφαρμοστούν στη Μέση Εκπαίδευση και ειδικότερα με το σημείο που αφορά την καθιέρωση 80λεπτων διδακτικών περιόδων.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία συζήτησε το θέμα, παρουσία και του Υπουργού Παιδείας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε τη διαφωνία του με την ισοπεδωτική όπως την χαρακτήρισε ,τοποθέτηση για 80λεπτες περιόδους

διδασκαλίας στην γυμνασιακή εκπαίδευση , σημειώνοντας ότι η πρόταση του Υπουργείου δεν υποστηρίζεται παιδαγωγικά.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο, δεν κατόρθωσε να μας υποδείξει μία χώρα στην οποία παιδιά των 12-13 ετών υπόκεινται σε διδασκαλία 80 λεπτών.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμη ότι πρέπει να προσληφθούν άμεσα 140 καθηγητές με πρόσθετο κόστος της τάξης των 4 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ , σημειώνοντας ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται για το κόστος αυτό να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι κατατέθηκε εισήγηση για πιλοτική εφαρμογή της πρότασης σε ορισμένα σχολεία σε όλες τις επαρχίες , εκφράζοντας την άποψη ότι με αξιολόγηση και μηχανισμούς παρακολούθησης, θα ληφθούν τα μηνύματα για το πώς προχωρούμε.

Ο κ. Τορναρίτης απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Παιδείας για σύγκληση του Συμβουλίου Παιδείας για να καταλήξει σε αποφάσεις και για το θέμα της επιμόρφωσης των καθηγητών που θα κληθούν να εφαρμόσουν τα προγράμματα και για αξιολόγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτηρίων.

Σε ό,τι αφορά το δοκίμιο των μαθηματικών για τις παγκύπριες εξετάσεις στο οποίο είχε εντοπιστεί πρόβλημα , ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως με βάση τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, από μια πρώτη αξιολόγηση διαπιστώνεται ένα ποσοστό 1,6% μείωσης της βαθμολογίας και επέκρινε το Υπουργείο λέγοντας ότι σύντομα οι βαθμολογίες πρέπει να δοθούν και ακόμη εξετάζονται διάφορα σενάρια και δεν λήφθηκαν αποφάσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως αν όλοι τοποθετήσουμε την παιδεία του τόπου πάνω από οποιεσδήποτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως ανέφερε, τότε θα καταλήξουμε και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Η πρόταση που έχουμε μπροστά μας για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, συνέχισε, είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας εργασίας που έχει γίνει εξειδικευμένων επιτροπών, μελετών επιφανών ακαδημαϊκών εντός και εκτός Κύπρου και ενός δομημένου διαλόγου που έχει διεξαχθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Αν υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν επί της ουσίας, σημείωσε, για να μην ταλαιπωρούμαστε, θα ήταν καλό, σωστό και έντιμο να βγουν δημόσια και να το δηλώσουν, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως σημείο αιχμής στην συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας για τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα ήταν τα 80λεπτα διδασκαλίας.

Εμείς ως ΔΗΚΟ, συνέχισε, δεν τοποθετούμαστε μικροπολιτικά αλλά ακριβώς γιατί μας ενδιαφέρει η παιδεία και επειδή τα 80λεπτα διδασκαλίας δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, εισηγούμαστε να γίνε

Keywords
Τυχαία Θέματα