Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Κυπριακή Προεδρία

16:12 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία δεν μπορεί να αναμένει από την Ευρώπη συμβιβασμούς εάν δεν σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εκπροσωπεί μόνο την Κύπρο, αλλά εκπροσωπεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της προεδρίας την ΕΕ και αυτό πρέπει να τύχει σεβασμού από την Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hannes Swoboda.

Ο κ. Swoboda μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον

Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφιας, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την ΕΕ και αυτούς που την εκπροσωπούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον κ. Hannes Swoboda τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα που άπτονται της Κυπριακής Προεδρίας.

Συζήτησαν, επίσης, την πορεία της κυπριακής οικονομίας και την κατάσταση στην Ευρωζώνη στον απόηχο των εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία δεν είναι θέμα της Κύπρου, αλλά της ΕΕ και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της Τουρκίας.

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναμένει από την Ευρώπη συμβιβασμούς εάν δεν σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εκπροσωπεί μόνο την Κύπρο, αλλά εκπροσωπεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου την ΕΕ. “Αυτό πρέπει να τύχει σεβασμού από την Τουρκία”, είπε.

Για το Κυπριακό ανάφερε ότι μια κίνηση της Άγκυρας στο θέμα των Βαρωσίων θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη της ετοιμότητας της ίδιας και της τ/κ κοινότητας για πρόοδο.

Ως προς την οικονομία ο κ. Swoboda είπε ότι συμφωνεί με την άποψη του Προέδρου Χριστόφια ότι η βοήθεια από την Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στις τράπεζες, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ισπανίας και πρόσθεσε ότι η Κύπρος κάνει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομία της.

Για τον ενδεχόμενο δανεισμό από την Ρωσία, είπε ότι είναι παράδοξο να είναι πιο εύκολο να πάρεις χρήματα από κάποιον “ξένο”, παρά από τον “αδερφό” σου.

Οι δύο άντρες εξέφρασαν παράλληλα την άποψη ότι “η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί”, μετά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνδυαστεί η οικονομική πολιτική της Ευρώπης με κοινωνική πολιτική.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέση ότι πρόκειται για Προεδρία της ΕΕ και ότι “κανένας από έξω δεν μπορεί αν επιβάλει τη θέλησή του και να αγνοεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ”. Ένα από αυτά, πρόσθεσε είναι και η εκ περιτροπής Προεδρία, συμπληρώνοντας ότι είναι σειρά της Κύπρου να αναλάβει.

“Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την Ένωση και βεβαίως και αυτούς, οι οποίοι εκφράζουν και εκπροσωπούν την Ένωση”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι η Άγκυρα πρέπει να εργαστεί ώστε η Κύπρος στο σύνολο της να αποτελέσει αδιάσπαστο μέρος της ΕΕ, με τους Ε/κ και Τ/κ από κοινού να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις της χώρας.

Αυτό, συμπλήρωσε θα γίνει στα πλαίσια μιας ενωμένης διζωνικής, δικοινοτικής ο

Keywords
Τυχαία Θέματα