Παραίτηση του Προέδρου και εκλογές ζήτησε ο Λιλλήκας

13:43 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών, επειδή με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία του Κυπριακού και το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επέστρεψε στον «γνωστό Αναστασιάδη του 2004».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν, σε συστράτευση και τον κυπριακό λαό να επαγρυπνεί και να τελεί σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Ο κ. Λιλλήκας

ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για πάρα πολλούς μήνες επέμενε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να ξεκινήσουν συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο και οι αρχές λύσης του Κυπριακού και επέμενε στον όρο του ξεκαθαρίσματος.

Παρατήρησε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη χθεσινή δήλωση του παραδέχεται ότι πολλές παράγραφοι και όροι που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν επιτρέπουν πολλές ερμηνείες,

Διερωτήθηκε στη συνέχεια αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει ότι η Τουρκία, η οποία δεν αποδέχθηκε να καταγραφούν τα ζητήματα της κυριαρχίας, της ιθαγένειας, της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο κοινό ανακοινωθέν, θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

«Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης επανήλθε στον παλιό γνωστό εαυτό του, τον Αναστασιάδη του 2004» είπε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας ότι «έθεσε την αυτοδικαίωση για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν πάνω από το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν απέσυρε τις μονομερείς υποχωρήσεις του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά πρόσθεσε ακόμα χειρότερες υποχωρήσεις.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το λαό να διαπραγματευθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «αντίθετα ο κ. Αναστασιάδης ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτό που τώρα διαπραγματεύεται δεν είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η κατάλυση της και η δημιουργία ενός νέου συνταγματικού εκτρώματος, που θα δημιουργηθεί από τα δύο συνιδρυτικά κράτη, είπε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό, να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, όχι με βάση τις προεκλογικές του και -όπως τελικά καταλήγουν- ψεύτικες δεσμεύσεις, αλλά με βάση τις πραγματικές σημερινές του θέσεις και πρόσθεσε ότι αυτό απαιτεί η δημοκρατία.

Ερωτηθείς εάν εννοεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παραιτηθεί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «εννοώ να παραιτηθεί και να προσφύγει σε εκλογές».

Συνεχίζοντας ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την ψήφο των πολιτών δεσμευόμενος ότι θα αποσύρει όλες τις μονομερείς υποχωρήσεις και τις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και, δεύτερο, δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ή οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου σχεδίου.

Πρόσθετα ανέφερε ότι με τον κοινό ανακοινωθέν, το οποίο συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης, όχι μόνο δεν αποσύρει τις υποχωρήσεις και τις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, αλλά προσθέτει νέες υποχωρήσεις πολύ χειρότερες από αυτές του κ. Χριστόφια.

Είπε ακόμα πως ταυτόχρονα όχι μόνο δεν προχωρά προς απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά με τη νομιμοποίηση του εγγράφου συγκλίσεων του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ επαναφέρει ήδη μέσα στο κοινό ανακοινωθέν φρασεολογίες και διατυπώσεις του σχεδίου Ανάν.

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι θα πρέπει ο λαός και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η πορεία στην οποία έχει μπει ο κ. Αναστασιάδης μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο σχέδιο Ανάν με τροποποιήσει προς το χειρότερο, σε βάρος της ε/κ κοινότητας και υπέρ της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε τους πολίτες και το λαό να επαγρυπνούν και ταυτόχρονα να είναι έτοιμοι για μαζικές κινητοποιήσεις , αναφέροντας ότι μόνο ο λαός και οι πολίτες μπορούν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του κ. Αναστασιάδη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες το 2004 αντιστάθηκαν στην επιβολή του σχεδίου Ανάν, σε συστράτευση.

«Τώρα είναι η ώρα να συστήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, ένα κοινό μέτωπο για συνέχιση του αντικατοχικού μας αγώνα, που θα είναι ικανό να ανατρέψει του σχεδιασμούς και να δώσει ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό», συνέχισε.

Ο εγκλωβισμός του κ. Αναστασιάδη στις αγκάλες των ΗΠΑ και της Βρετανίας μόνο δεινά θα επιφέρει σε αυτό τον τόπο, ανέφερε παρατηρώντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα της εκλογής του έχει τραυματίσει τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και επανέφερε τη διαχείριση του Κυπριακού από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον αμερικανοβρετανικό παράγοντα.

«Όποτε το Κυπριακό διαχειρίστηκαν μονοπωλιακά η Βρετανία και οι ΗΠΑ, είδαμε τα κακά που συνέβησαν στην Κύπρο», ανέφερε περαιτέρω.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι την Κυριακή θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η Πολιτική Σύγκλητος ενώπιον της οποίας θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη, παράγραφο προς παράγραφο ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος, η οποία θα δοθεί και στη δημοσιότητα.

Στην Πολιτική Σύγκλητο θα προταθεί και σχέδιο δράσης για ενημέρωση σε πρώτο στάδιο του λαού και για δράση στη συνέχεια που θα αποφασιστούν σήμερα από τη Γραμματεία της Συμμαχίας.

Αξιολόγηση από Τρόικα

Η Κυβέρνηση χαίρεται επειδή η Τρόικα ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των διαβουλεύσεων της εκφράζει ικανοποίηση για την πιστή υλοποίηση του μνημονίου, παρατήρησε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει και ότι δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας στερούνται σήμερα βασικών αγαθών, διατροφής, υγείας, περίθαλψης ακόμα και παιδείας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση επέλεξε το μονόδρομο της τυφλής υπακοής για να παίρνει εύσημα από την Τρόικα και ανέφερε ότι αυτή η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να διαπραγματευτεί και υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Διατύπωσε τη θέση ότι η Κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από δογματισμό και πνεύμα ηττοπάθεια, και πρόσθεσε ότι αναμένει στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει σαφέστερη διατύπωση της πορείας για το ξεπούλημα των ημικρατικών.

«Η πολιτική του ξεπουλήματος των ημικρατικών θα μας βρει αντιμέτωπους και στο πλευρό των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των οργανωμένων συνόλων είναι έτοιμοι να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε για τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Ο κ, Λιλλήκας είπε ακόμα πως επιμένουμε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική με αναπτυξιακό χαρακτήρα και πνεύμα για να απεγκλωβιστούμε το ταχύτερο δυνατό από την αδικία του χρέους, τη δυναστεία της Τρόικας και να επανακτήσουμε την κρατική μας κυριαρχία την οποία εκχωρήσαμε στην Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα