Παιδιά από τη Λιβύη στο Προεδρικό Μέγαρο

14:17 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παιδιά από το Λιβύη που φιλοξενούνται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Καλωσορίζοντας τα παιδιά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις πόλεις Ζάβια και Μιζράτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πάντα τρέφουμε φιλικά αισθήματα για τους αραβικούς λαούς και ειδικότερα

για το λαό της Λιβύης».

Σημείωσε ότι η φιλία Κύπρου-Λιβύης ξεκίνησε πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά ειδικότερα μετά την ανεξαρτησία, ο ιδρυτής του κυπριακού κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δημιούργησε πολύ καλές σχέσεις με ηγέτες του αραβικού κόσμου, στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Το όραμα αυτών των ανθρώπων ήταν να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο και οι λαοί να είναι ελεύθεροι να αναπτυχθούν σε δημοκρατικές συνθήκες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό η Κύπρος ήταν πάντα πολύ φιλική χώρα προς τους Παλαιστίνιους.

«Πρόσφατα ο λαός σας υπέφερε από εμφύλιο πόλεμο και εύχομαι μετά από αυτό τον πόλεμο να επικρατήσει η δημοκρατία. Οι εμπειρίες σας ήταν τραυματικές» είπε απευθυνόμενος στα παιδιά από τη Λιβύη ο Πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι «κατανοούμε πώς αισθάνεστε διότι περάσαμε και εμείς μέσα από τα δεινά του πολέμου».

Πρόσθεσε ακολούθως ότι «αυτή η Κυβέρνηση και οι Κύπριοι, γενικότερα, αγαπούμε τα παιδιά όλου του κόσμου. Θέλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να τερματιστούν οι πόλεμοι, η πείνα και η εξαθλίωση στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αφρική», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Κυβέρνηση της Λιβύης για να βοηθήσει στην αναγέννηση της χώρας.

«Εύχομαι σύντομα να έχω τη δυνατότητα να επισκεφθώ τη Λιβύη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ευχαριστώντας τον κυπριακό λαό και την Κυβέρνηση για τη βοήθεια που πρόσφερε στη Λιβύη ο Επιτετραμμένος της Λιβύης στην Κύπρο Salah Abourgigha αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες και πρόσθεσε ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στην Κύπρο έτυχε της πλήρους υποστήριξης της κυπριακής Κυβέρνησης, του Προέδρου και της Υπουργού Εξωτερικών.

Μίλησε για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Λιβύης μετά τον πόλεμο και ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μια ειρηνική και ασφαλής χώρα, εκφράζοντας παράλληλα επιθυμία για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χώρων.

Ο κ. Abourgigha μίλησε επίσης για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη αντιπροσωπεία από την Κύπρο με τρεις Υπουργούς και 35 επιχειρηματίες και για την αποστολή Κυπρίων γιατρών στη Λιβύη που θα πραγματοποιήσουν εγχειρήσεις σε ασθενείς, ενώ, όπως είπε, 25 Λίβυοι γιατροί θα επισκεφθούν την Κύπρο για σκοπούς επιμόρφωσης, η οποία θα παρασχεθεί δωρεάν από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Λίβυος επιτετραμμένος εξέφρασε την επιθυμία της λιβυκής κυβέρνησης για υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας και συμφωνίας κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων, μεταξύ Κύπρου και Λιβύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα