H Φώφη, η ΕΥΠ και το σχέδιο "δολοφονίας" του Καραμανλή

Μια «ευσυνείδητη» υπάλληλος της ΕΥΠ, δύο γνωστά δικηγορικά γραφεία µε δυνατούς Ρώσους πελάτες και 400.000 ευρώ, που «µοιράστηκαν» σε πράκτορες της ΕΥΠ και της FSB (η αντίστοιχη µυστική υπηρεσία της Ρωσίας), συνθέτουν το µυστηριώδες τρίγωνο και το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από το δήθεν σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή.

Η υπόθεση βγήκε στο φως

το 2011 από το περιοδικό «Επίκαιρα», το οποίο επικαλέστηκε έγγραφο της ΕΥΠ σύµφωνα µε το οποίο κλιµάκιο Ρώσων πρακτόρων της FSB που δρούσε στην Αθήνα ενηµέρωσε την Υπηρεσία για σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Το άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκάλυπτε τα στοιχεία της υπόθεσης συντάχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2009 από συγκεκριµένη υπάλληλο της ΕΥΠ, ονόµατι Φώφη. Η κυρία αυτή υπηρετεί σήµερα σε θέση στο εξωτερικό και ο ρόλος της στη σκοτεινή αυτή υπόθεση ήταν απλώς να συντάξει το έγγραφο, που κατέληξε στο περιοδικό «Επίκαιρα».

Τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο στη διαρροή των πληροφοριών για το «σχέδιο δολοφονίας» του Κώστα Καραµανλή φέρεται να έχουν παίξει και δύο µεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση της εφηµερίδας. Τα συγκεκριµένα γραφεία εκπροσωπούσαν τότε -όπως και σήµερα- µεγάλες ρωσικές εταιρείες και ισχυρούς ολιγάρχες, σε µια περίοδο που Ρωσία και Ελλάδα είχαν έρθει πολύ κοντά σε ενεργειακά θέµατα, και όχι µόνο.

Τα γραφεία αυτά, τα οποία είχαν εξαιρετικές σχέσεις µε σύνδεσµο της Ρωσίας στην Ελλάδα, επίσηµο συνεργάτη δηλαδή των µυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, προσέγγισαν και τελικώς «στρατολόγησαν» µια αυτονοµηµένη οµάδα της ΕΥΠ, που είχε αναπτύξει ισχυρό δίκτυο επαφών και δεσµών µε στελέχη της FSB, και κατάφεραν να «εξασφαλίσουν» τη σχετική πληροφορία.

Μόνο που για να φτάσει η εν λόγω πληροφορία στην ΕΥΠ χρειάστηκαν 400.000 ευρώ, που δόθηκαν ως αµοιβή στο κλιµάκιο των Ρώσων, αν και κύκλοι της Υπηρεσίας πιστεύουν ότι πληρώθηκαν και οι Ελληνες πράκτορες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ

Τα λεφτά αυτά βγήκαν από τα µυστικά κονδύλια της Υπηρεσίας για να καταλήξουν σε διάφορες τσέπες, πολύ πριν έρθει στο φως το ρεπορτάζ του περιοδικού.

Πριν από το επίµαχο δελτίο είχε προηγηθεί άλλο, µε ηµεροµηνία 13 Ιανουαρίου 2009, στο οποίο επίσης καταγράφονταν παρακολουθήσεις των µετακινήσεων και των τηλεφωνικών συνοµιλιών του Κ. Καραµανλή, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2008, σύµφωνα µε το κλιµάκιο των 19 Ρώσων πρακτόρων που βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Το άγνωστο παρασκήνιο της µυστηριώδους και θολής αυτής υπόθεσης φέρνουν στο φως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», παραµονές της ολοκλήρωσης της σχετικής δικαστικής έρευνας.

Το 2009, όταν ενηµερώθηκε η ΕΥΠ, η ιδιαιτερότητα της περιόδου δεν επέτρεπε δεύτερες σκέψεις, αφού η κυβέρνηση βαλλόταν πανταχόθεν µε την υπόθεση του Βατοπαιδίου, τις συνέπειες της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης και τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, έχοντας κάνει παράλληλα βουτιά στις δηµοσκοπήσεις από τον Σεπτέµβριο του 2008. Πληρώνοντας ήδη ακριβά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, δόθηκε αµέσως άνωθεν εντολή και η αµοιβή καταβλήθηκε κανονικά.

ΟΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Ξεχωριστή, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι η έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού. Αµερικανοί και υποκλοπές είναι δύο λέξεις που όταν συνδυάζονται «ερεθίζουν» πάντοτε τον Κώστα Καραµανλή και τους πιο στενούς συνεργάτες του. O πρώην πρωθυπουργός δεν ξεχνά την παρακολούθηση των τηλεφώνων του από τα «αµερικανικά κέντρα» όχι µόνο το 2005, όταν δηµοσιοποιήθηκε το πολύκροτο σκάνδαλο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Συνεργάτες του εκφράζουν την πεποίθηση ότι σύντοµα θα έρθουν στο φως «ονόµατα και διευθύνσεις», καθώς η έρευνα του έµπειρου δικαστικού λειτουργού ∆ηµήτρη Φούκα βαίνει προς ολοκλήρωση.

πηγή: εφημερίδα Παραπολιτικά

Keywords
Τυχαία Θέματα