Ως πρόσωπα επικίνδυνα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δράστες κακοποίησης ζώων, τονίζει ο Υπ. Δικαιοσύνης

21:46 17/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ως πρόσωπα επικίνδυνα όχι μόνον για πράξεις κατά των ζώων, αλλά και κατά της ίδιας της κοινωνίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δράστες περιστατικών κακοποίησης ζώων, όπως τα πρόσφατα, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου. Χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά ως κατακριτέες “βαναυσότητες”, με την καθήλωση νεκρού γάτου σε συρματόπλεγμα στον αυτοκινητόδρομο, καθώς και της περιφοράς και επίδειξης νεκρού σκύλου, δεμένου και συρόμενου στο δρόμο πίσω από το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη του ζώου.
“Οι περιπτώσεις αυτές”, όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, σήμερα, στο

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, “πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και πλήρως, κατά τρόπο τέτοιο, μάλιστα, ώστε εκείνος που έχει την ευθύνη να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθεί αναλόγως”.

Ανάλογες ήσαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Συνδέσμου για την Προστασία και Ευημερία των Γάτων, που, σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, κάνουν λόγο για την ανάγκη πολιτικής απόφασης για συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, έτσι ώστε αποτελεσματικά να υπάρξει πρόγραμμα με συγκεκριμένες δράσεις για καταστολή αυτών των φαινομένων και για πρόληψη μελλοντικών περιστατικών κακοποίησης των ζώων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων Ντίνος Αγιομαμμίτης, θεωρεί ως άμεσης προτεραιότητας μέτρα, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων κακομεταχείρισης ζώων και δηλητηριάσεων, την έκδοση αυστηρών εντολών προς την Αστυνομία και τις Τοπικές Αρχές να εφαρμόζουν την υφιστάμενη νομοθεσία για την ευημερία των ζώων, τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου στο οποίο να γίνονται καταγγελίες και αναφορές για κακοποιήσεις, δηλητηριάσεις και τραυματισμούς/ εγκαταλείψεις ζώων και την απόφαση για δημιουργία Αστυνομίας Ζώων με στελέχωση όχι αποκλειστικά από αστυνομικούς, αλλά και από κτηνιάτρους και άλλους εμπλεκομένους φορείς.

Την ανάγκη συντονισμού, κατόπιν πολιτικής απόφασης, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ και οι Xριστόδουλος Πίπης (Ανώτερος Κτηνιατρικός Λειτουργός) και Γιόλα Ιακώβου (Κτηνιατρικός Λειτουργός) στον Τομέα Υγείας και Ευημερίας των Ζώων, στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Όσον αφορά την πρόληψη τέτοιων περιστατικών κακοποίησης των ζώων, αλλά και την εκπαίδευση των νέων για την ορθή συμπεριφορά προς τα ζώα, ήδη, όπως δήλωσε ο κ. Πίπης, το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις εκπαιδευτικών και μεταβαίνει σε σχολεία για ειδικές παρουσιάσεις τέτοιων θεμάτων.

Ωστόσο, φαίνεται, εξ όσων είπαν στο Κυπριακό Πρακτορείο οι λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ότι έχει εκχωρηθεί ο τομέας των ζώων συντροφιάς, κατά κάποιον τρόπο, στους ιδιώτες κτηνιάτρους και στις τοπικές Αρχές, με το κυβερνητικό αυτό τμήμα να έχει ως βασικό αντικείμενο τα ζώα παραγωγής κρέατος.

Σχολιάζοντας πρόσφατο συμβάν με την καθήλωση νεκρού κακοποιημένου γάτου σε συρματόπλεγμα στην άκρη του αυτοκινητόδρομου, στην περιοχή Κόρνου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για “βαναυσότητα, η οποία είναι, βεβαίως, κατακριτέα από όπου και αν προέρχεται και δεν τιμά κανέναν”.

“Να είστε βέβαιοι”, τόνισε ο κ. Νικολάου, “ότι η Αστυνομία, στη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, διότι, πραγματικά, αυτού του είδους οι συμπεριφορές, έστω και αν αυτές στρέφονται εναντίον των ζώων, δεν έχουν καμμία διάκριση από του να μπορούν να γίνουν, με τον ίδιο ή ανάλογο τρόπο, εναντίον και οποιουδήποτε ανθρώπου”.

“Συνεπώς, δεν μπορώ να δεχθώ”, δήλωσε ο κ. Νικολάου, “ότι υπάρχει διάκριση της μιας από την άλλη περίπτωση”.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκκλήσεις φιλοζωικών Συνδέσμων και Οργανώσεων για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από την Πολιτεία για την ευημερία των ζώων, ο κ. Νικολάου είπε ότι “τα ζητήματα, τα οποία αφορούν την ευημερία των ζώων, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πιο επισταμένα και με περισσότερη προσοχή, αλλά και με την αναζήτηση δυνατοτήτων για να μπορέσουμε να ασκήσουμε καλύτερο έλεγχο ως προς αυτό που χρειάζεται να γίνει”.

“Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την προστασία, ή καλύτερα τη φροντίδα των ζώων, χρειάζεται να λειτουργήσουμε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε περιοχή, ενεργοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, όπως είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, η κοινοτική αστυνόμευση αλλά και οι τοπικές Αρχές, κατά τρόπο τέτοιο που να μπορούν να ελέγξουν και να διαπιστώσουν εάν υπάρχει η απαιτούμενη φροντίδα και προστασία των ζώων”.

“Όμως, συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία προκαλούν τα αισθήματα αγανάκτησης της κοινής γνώμης”, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “όπως αυτό στον Κόρνο, καθώς και άλλη πρόσφατη περίπτωση κατά την οποία κάποιος είχε σκοτώσει το σκύλο του, τον έδεσε και τον έσερνε πίσω από το αυτοκίνητό του, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με περισσότερη προσοχή, διότι φαίνεται πως οι δράστες αυτών των ενεργειών είναι πρόσωπα επικίνδυνα, όχι μόνον για πράξεις κατά των ζώων αλλά και κατά της ίδιας της κοινωνίας”.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το πώς η οργάνωσή του βλέπει να εξελίσσεται το πρόβλημα της κακοποίησης ζώων στην Κύπρο, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά τα οποία έτυχαν ευρείας δημοσιότητας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ευημερία των Γάτων, Ντίνος Αγιομαμμίτης, δήλωσε ότι, “δυστυχώς, είναι τεράστιο το πρόβλημα και αυξάνει κατά την τελευταία περίοδο”.

“Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αυτά, αλλά”, όπως ανέφερε ο κ. Αγιομαμμίτης, “έχει αυξηθεί και η αντίδραση του κοινού όπως και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά για να τα μαθαίνουμε”.

“Το τελευταίο περιστατικό με την αποτρόπαια μεταχείριση γάτου στον Κόρνο ήλθε να προστεθεί”, πρόσθεσε ο κ. Αγιομαμμίτης, “στο προηγούμενο, με τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ο οποίος έδεσε το σκύλο του πίσω από το αυτοκίνητό του και τον έσερνε”.

“Καθημερινώς, εμείς”, είπε ο κ. Αγιομαμμίτης, “δεχόμαστε τηλεφωνήματα είτε για δηλητηριάσεις, είτε για κακοποιήσεις, είτε για κακομεταχείριση των ζώων. Είναι διαρκές το φαινόμενο αυτό και χρειάζεται”, πρόσθεσε, “να γίνει πάρα πολλή δουλειά”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν χρειάζεται να υπάρξει και κάποια εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας στην όλη προσπάθεια, κυρίως για την εκπαίδευση των νέων ως προς την ορθή συμπεριφορά έναντι των ζώων, ο κ. Αγιομαμμίτης δήλωσε ότι “ο τρόπος για να αλλάξει η συμπεριφορά, μέσα στην κοινωνία, ξεκινά πρώτα από όλα από τους επίσημους θεσμούς, όπως είναι η Κυβέρνηση, η Αστυνομία, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Δημαρχεία και Κοινότητες”.

“Εάν αυτοί οι θεσμοί αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα ζητήματα των κακοποιήσεων”, τόνισε ο κ. Αγιομαμμίτης, “τότε στέλλουν ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι `το κράτος είναι εδώ` για να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά”.

Αντίθετα, πρόσθεσε, “σήμερα πάει ο πολίτης να καταγγείλει στην Αστυνομία μιαν κακοποίηση ή δηλητηρίαση και ο αστυνομικός τον αντιμετωπίζει απαξιωτικά, τις περισσότερες φορές”.

“Αυτό δεν είναι γενικό”, όπως ανέφερε ο κ. Αγιομαμμίτης, “αλλά σε πολλούς Αστυνομικούς Σταθμούς μπορεί να πάει κάποιος για μιαν τέτοια καταγγελία και ο αστυνομικός να χαμογελά απλώς, θεωρώντας πως δεν θα πρέπει να ασχοληθεί με ένα γάτο ή σκύλο”.

Στην ερώτηση εάν οι φιλοζωικές οργανώσεις θεωρούν ότι, εκτός από την εκπαίδευση στα σχολεία για τα ζητήματα αυτά, υπάρχει και θέμα αλλαγής ή συμπλήρωσης της ισχύουσας νομοθεσίας, ο κ. Αγιομαμμίτης δήλωσε ότι “η νομοθεσία για την ευημερία των ζώων είναι αρκετά καλή, έχουν γίνει ήδη κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία για τους σκύλους, αλλά δεν εφαρμόζεται επαρκώς”.

“Εκείνο, το οποίο χρειάζεται”, συνέχισε, “είναι να δοθούν ξεκάθαρες εντολές και να σταλούν εγκύκλιοι στους αστυνομικούς σταθμούς, πως, όταν υπάρχουν καταγγελίες για κακοποιήσεις ή δηλητηριάσεις ζώων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα και να κάνουν αυτό που προνοεί ο νόμος και, εάν είναι ποινικό αδίκημα η συγκεκριμένη πράξη, να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από τον αστυνομικό που είναι υπηρεσία και δέχεται την καταγγελία, να εφαρμόζει το νόμο και όχι να τον ερμηνεύει ο ίδιος όπως θέλει”.

Επίσης, δήλωσε ο κ. Αγιομαμμίτης, “θα πρέπει να υπάρξει, επιτέλους, το σώμα που ζητούν οι φιλοζωικές οργανώσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Αστυνομία Προστασίας Ζώων, ένα ειδικό σώμα, το οποίο να ασχολείται αποκλειστικώς με αυτά τα ζητήματα και δεν είναι απαραίτητο να αποτελείται αποκλειστικώς από αστυνομικούς”.

“Ο Υπουργός Δικαιοσύνης”, είπε ο κ. Αγιομαμμίτης, “επιχείρησε να αντιμετωπίσει με έναν εύκολο σχετικώς τρόπο, χαρακτηρίζοντας τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς και ως Αστυνομία Ζώων και μάλιστα φρόντισε να τους στείλει όλους και σε σεμινάρια, με τη συνεργασία των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά αυτό είναι ημίμετρο και δεν μπορεί να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα”.

Ερωτηθείς κατά πόσον γνωρίζει εάν άλλες, για παράδειγμα ευρωπαϊκές, χώρες διαθέτουν τέτοιο αστυνομικό σώμα, ο κ. Αγιομαμμίτης τόνισε ότι “η συντριπτική πλειονότητα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν συνολικότερη υπηρεσία και εμείς οι ίδιοι έχουμε παραδώσει ολόκληρο οργανόγραμμα για τη συγκρότηση υπηρεσίας ελέγχου ζώων, με αστυνομία, κτηνιάτρους, κλινικές και για το πώς μπορεί να συσταθεί μια τέτοια υπηρεσία”.

Οπως ανέφερε ο κ. Αγιομαμμίτης στο ΚΥΠΕ, είχαν γίνει στο παρελθόν συναντήσεις για το θέμα αυτό με εκπροσώπους της προηγούμενης Κυβέρνησης και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν συντόμως να συναντηθούν και με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ωστόσο συναντήθηκαν προσφάτως με Επίτροπο Περιβάλλοντος, Επίτροπο Εθελοντισμού, Βουλευτές και άλλους φορείς. “Έχουμε ζητήσει κάτι, σχετικώς με τις δηλητηριάσεις και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό”, είπε ο κ. Αγιομαμμίτης, διευκρινίζοντας ότι “αυτό δεν έχει μεγάλο κόστος”.

“Ζητήσαμε”, είπε, “τη δημιουργία από το κράτος μιας τηλεφωνικής γραμμής καταγγελίας κακοποιήσεων, όπως είναι η γραμμή για τις πυρκαγιές ή για την κακοποίηση γυναικών και άλλες”.

Στην ερώτηση για το πού αποτείνεται ο κόσμος, όταν θέλει να αναφέρει κάτι σχετικά με τα ζώα, ο κ. Αγιομαμμίτης δήλωσε ότι “συνήθως παίρνει τα Δημαρχεία ή και φιλοζωικές οργανώσεις και τα Δημαρχεία συνήθως παραπέμπουν όλους αυτούς στις φιλοζωικές οργανώσεις”.

Ερωτηθείς εάν έχουν ρόλο και λόγο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο κ. Αγιομαμμίτης δήλωσε ότι “και βεβαίως έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, διότι αυτές οι Υπηρεσίες είναι μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος και αυτές θα ελέγξουν εάν είναι κακές συνθήκες φύλαξης ή κράτησης των ζώων, ή κακοποίησης”.

Ως προς τη συνεργασία μεταξύ τους, ο κ. Αγιομαμμίτης ανέφερε ότι οι φιλοζωικές Οργανώσεις και Σύνδεσμοι προσπαθούν να συνεργασθούν “με όλους, όμως η ανταπόκριση είναι πολύ περιορισμένη”.

“Η δικαιολογία”, πρόσθεσε, “είναι ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ασχολούνται κυρίως με τα ζώα εκτροφής και ο χρόνος που απομένει για τα υπόλοιπα είναι πολύ περιορισμένος, με περιορισμένο προσωπικό και πόρους”.

“Χρειάζονται πόροι και διάθεση και μπορούν να γίνουν πολλά από αυτά”, είπε ο κ. Αγιομαμμίτης, τονίζοντας ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ευημερίας Γάτων έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει ζητήσει συναντήσεις με όλους.

“Κατ` αρχήν”, τόνισε ο κ. Αγιομαμμίτης, “χρειάζεται να γίνει μία ενιαία συνάντηση, αλλά εμείς βλέπουμε ήδη έναν – έναν, θα δούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα, τους υπευθύνους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών διότι μέχρι εκεί φθάνουν οι δυνάμεις μας, ενώ έχουμε και καθημερινές επαφές ή/ και προστριβές με τα Αστυνομικά Τμήματα, διότι πρέπει να τους πείσουμε για να κάνουν τα αυτονόητα”.

“Για παράδειγμα, στο περιστατικό με το γάτο στον Κόρνο”, είπε ο κ. Αγιομαμμίτης, “όπου η Αστυνομία πήρε το κακοποιηθέν ζώο και είχε υποχρέωση να το μεταφέρει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και να γίνει νεκροψία και νεκροτομή, για να μάθουμε εάν το ζώο είχε κακοποιηθεί ενώ ήταν ζωντανό, ή μήπως τα τραύματα επήλθαν μετά το θάνατό του”.

“Αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να τα είχαν διαχειρισθεί διαφορετικά, για να υπάρχει και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο κ. Αγιομαμμίτης”.
Σε ερώτηση εάν μπορούν να μπουν στα σχολεία κάποια προγράμματα για εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας, ο κ. Αγιομαμμίτης δήλωσε ότι “ήδη γίνεται κάτι τέτοιο και εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων πάνε στα σχολεία και στο ίδιο το σχολικό πρόγραμμα υπάρχει μάθημα για τη φιλοζωία”.

“Το πιο σημαντικό, όμως”, τόνισε ο κ. Αγιομαμμίτης, “είναι η δημιουργία Αστυνομίας Ζώων, όπως και το να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και η καθιέρωση της τηλεφωνικής γραμμής για τις καταγγελίες, ίσως σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές”.

Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν έχει τεθεί ενώπιον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών το συμβάν στον Κόρνο με την κακοποίηση γάτου και κατά πόσον ασχολούνται υπηρεσιακώς με τέτοια ζητήματα, ο Ανώτερος Κτηνιατρικός Λειτουργός Xριστόδουλος Πίπης στον Τομέα Υγείας και Ευημερίας των Ζώων, δήλωσε ότι το έχει υπ` όψη του και ότι, βάσει του νόμου με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία του, έχει άμεση εμπλοκή.

Μάλιστα, πρόσθεσε ο κ. Πίπης, “αυτή είναι και μια ενέργεια, η οποία τιμωρείται με υψηλά πρόστιμα”.

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τέτοια περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή τους, ο κ. Πίπης δήλωσε ότι “λαμβάνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τέτοιου είδους καταγγελίες, οι οποίες διερευνώνται από την Υπηρεσία και αναλόγως εάν πρόκειται για κακή μεταχείριση, εάν παραμελούνται τα ζώα ή δεν διατρέφονται σωστά, ή παραμένουν δεμένα στον ήλιο χωρίς νερό ή φαγητό, ή όπως είναι αυτό το περιστατικό κακοποίησης, πάνε οι λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε συνεννόηση με την Αστυνομία, διερευνούν το περιστατικό και ακολούθως γίνεται η σχετική έκθεση”.

“Εάν προκύψει από την έκθεση ότι πρόκειται για κακοποίηση”, είπε ο κ. Πίπης, “τότε γίνεται η σχετική καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας”.

“Τα περισσότερα περιστατικά που αναφέρονται στην υπηρεσία”, είπε ο κ. Πίπης, “έχουν να κάνουν με παραμέληση ζώων και ευτυχώς δεν έχουμε τόσα πολλά περιστατικά κακοποίησης”.

Σε ερώτηση για τα περιστατικά σκόπιμης δηλητηρίασης ζώων”, ο κ. Πίπης ανέφερε ότι “δυστυχώς έχουμε την κατάσταση με την ημικατοχή της πατρίδας μας και αυτό είναι κάτι που συμβάλλει, ιδίως μετά το 2004 και τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, πολλοί πάνε στα κατεχόμενα, βρίσκουν τις ουσίες αυτές και έρχονται στις ελεύθερες περιοχές χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τη μεταφορά τους από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η Κτηνιατρική Λειτουργός Γιόλα Ιακώβου δήλωσε ότι “υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τέτοιες αναφορές και είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών”.

“Σε περίπτωση δηλητηρίασης”, συνέχισε η κ. Ιακώβου, “πάντα πρέπει να υπάρχει λήψη δείγματος, το οποίο στέλλεται στο Κρατικό Χημείο και έχει ανάμειξη και η Αστυνομία, στην οποία θα πρέπει να προηγηθεί η καταγγελία”.

Όμως, τόνισε η κ. Ιακώβου, “πρέπει να υπάρχει ύποπτος για να προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή ο πολίτης πρέπει να καλέσει την Αστυνομία, να πάρουν το νεκρό ζώο, να το μεταφέρουν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να ληφθεί δείγμα, αυτό να σταλεί στο Χημείο, να καταχωρηθεί η καταγγελία, όμως το πιο δύσκολο είναι να υπάρχει ύποπτος, διότι θα πρέπει να καταδειχθεί ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έβαλε το δηλητήριο”.

Στην ερώτηση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο απαραίτητος συντονισμός των κρατικών φορέων, των τοπικών Αρχών και των φιλοζωικών οργανώσεων, έτσι ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά τα ζώα και να διαφυλαχθεί η ευημερία τους, ο κ. Πίπης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “όντως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά και την έναρξη των συνομιλιών για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξε η πολιτική απόφαση να επικεντρωθούν περισσότερο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στα παραγωγικά ζώα και να δοθούν τα ζώα συντροφιάς στους ιδιώτες κτηνίατρους, οι οποίοι εξέφραζαν παράπονα ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες λειτουργούσαν ανταγωνιστικά προς αυτούς”.

Έτσι, είπε ο κ. Πίπης, “αποφασίσθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας τότε να αποκεντρωθεί η κτηνιατρική και να δοθεί ο τομέας των υπηρεσιών, όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς ακόμα και παραγωγικά ζώα, στους ιδιώτες και όσον το δυνατό περισσότερο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να ασχοληθούν περισσότερο με την υγεία των ζώων, τη δημόσια υγεία και με την ευημερία των ζώων”.

Σχετικά με τις στειρώσεις των αδέσποτων κυρίως ζώων, ο κ. Πίπης ανέφερε ότι “υπήρχε ένα πρόγραμμα συμβολής στις στειρώσεις ζώων και αυτό επιχορηγείτο από το κράτος, αλλά αυτό τερματίσθηκε πέρυσι και λόγω οικονομικής κρίσης σταμάτησε”.

Σε ερώτηση εάν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διαπιστώνουν κενά ως προς την πολιτική ενίσχυσης της ευημερία των ζώων και ποιες θα ήσαν ενδεχομένως οι εισηγήσεις τους για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων που εμφανίζονται στην κυπριακή κοινωνία σχετικώς με τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα ζώα, ο κ. Πίπης δήλωσε ότι “η αντιμετώπιση των θεμάτων της ευημερίας και προστασίας των ζώων άπτεται ενός τομέα, που αφορά την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, για διαμόρφωση του χαρακτήρα και των συμπεριφορών ενός εκάστου των πολιτών”.

Ήδη, είπε ο κ. Πίπης, “έχουμε καταστεί παραλήπτες αιτημάτων για να πάμε στα σχολεία, ακόμα και πριν τα περιστατικά αυτά κακοποίησης ζώων, για να τους ενημερώσουμε για τα κατοικίδια ζώα, για τους κινδύνους, τα θετικά και αρνητικά που θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τα ζώα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα