Ορμόνη του ύπνου παίζει ρόλο στον καρκίνο του προστάτη

15:41 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης στον οργανισμό τους ενδεχομένως να έχουν μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για την Πρόοδο της Έρευνα για τον Καρκίνο του Προστάτη, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Στο συνέδριο που οργανώθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η Σάρα Μαρκτ, υποψήφια διδάκτορας

στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, υποστήριξε ότι, οι άνδρες με τα υψηλότερα μελατονίνης στα ούρα είχαν 75% μειωμένο κίνδυνο προχωρημένου σταδίου καρκίνου, συγκριτικά με συνομήλικους τους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνη, η οποία σχετίζεται με τον ύπνο.

Όπως είναι γνωστό, τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό επηρεάζονται από την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Η ορμόνη παράγεται στον εγκέφαλο από την επίφυση εις ανταπόκριση στο σκοτάδι.

Συνήθως, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται την νύχτα, προάγοντας τον ύπνο και κορυφώνονται κατά την διάρκεια της. Εν συνεχεία, η μελατονίνη παίρνει το πρωί, καθώς το φως του ήλιου και ο τεχνικός φωτισμός αυξάνονται, ενθαρρύνοντας την αφύπνιση του οργανισμού.

Τα άτομα που έχουν ακατάστατα ωράρια ύπνου, καθώς και όσοι ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακόπτοντας τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος, παράγουν λιγότερη μελατονίνη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μελατονίνη παίζει ρόλο στην ρύθμιση των ορμονών που επηρεάζουν την καρκινογένεση. Μελέτες σε εργαστηριακό περιβάλλον είχαν τεκμηριώσει ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή αναχαίτιση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Επίσης, υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες που εργάζονται νύχτα, επί σειρά ετών, έχουν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό και ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Για να δει πως η διατάραξη του ύπνου επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, η Σάρα Μαρκτ μελέτησε στοιχεία για σχεδόν 930 άνδρες από την Ισλανδία, την περίοδο 2002-2009.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο περιέγραφαν τις συνήθειες τους ως προς τον ύπνο, ενώ έδωσαν και δείγματα πρωινών ούρων, τα οποία θεωρείται ότι είναι καλοί δείκτες της παραγωγής μελατονίνης.

Τελικά, 111 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, εκ των οποίων 24 σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Οι άνδρες που είχαν μελατονίνης πάνω από 17,1 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου, είχαν 30% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, και 75% μικρότερες πιθανότητες προχωρημένου σταδίου καρκίνου, συγκριτικά με ανδρες που είχαν χαμηλότερα από το προαναφερόμενο όριο, επίπεδα μελατονίνης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ένα στους επτά άνδρες είχε προβλήματα ύπνου, ένα στους πέντε δυσκολευόταν να παραμείνει κοιμισμένος και σχεδόν έναν στους τρεις έπαιρνε υπνωτικά χάπια.

Οι άνδρες με προβλήματα ύπνου είχαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης από εκείνους που δεν είχαν καμιά δυσκολία στον ύπνο.

Επειδή το ερωτηματολόγιο δεν περιλάμβανε ερώτηση για την χρήση συμπληρώματος μελατονίνης, δεν υπάρχει τρόπο να γνωρίζουμε αν τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό ήταν εκ φύσεως ή λόγω λήψης συμπληρώματος.

Πάντως, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει σχέση μεταξύ των επιπέδων της μελατονίνης και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη, με τη χρήση δειγμάτων ούρων πριν την διάγνωση των ανδρών με την ασθένεια.

Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση συμβουλεύουν άνδρες και γυναίκες να έχουν ένα τακτικό πρότυπο ύπνου και να αποφεύγουν το τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα