Αβέρωφ Νεοφύτου: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της κοινωνικής σύνταξης

13:28 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε σήμερα ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα κατάργησης της κοινωνικής κατάκτησης της κοινωνικής σύνταξης, είτε από το ΔΗΣΥ είτε από την Κυβέρνηση.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές που δεν είναι στοχευμένες διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες».

Όπως είπε, «δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, σε μια περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης, να συνεχίζουν να απολαμβάνουν κοινωνική σύνταξη κάποιες οικοκυρές που η οικονομική τους κατάσταση είναι τόσο εύπορη».

«Δεν μπορώ να δεκτώ»,

πρόσθεσε, « τη θέση ότι πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε κοινωνική σύνταξη σε οικοκυρές που τα οικονομικά τους δεδομένα είναι μερικά εκατομμύρια ή μερικές δεκάδες εκατομμύρια».

Ανέφερε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες. αλλά μια κοινωνική παροχή έχει αξία όταν είναι στοχευμένη».

«Μια κοινωνική παροχή», πρόσθεσε, «χάνει την αξία της όταν μια οικοκυρά που δεν έχει άλλα εισοδήματα, που είναι από φτωχή οικογένεια, παίρνει 336 ευρώ, αλλά την ίδια ώρα το ίδιο ποσό παίρνει και μια οικοκυρά πολυεκατομμυριούχα».

Ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε –ούτε και είναι πρόθεση της Κυβέρνησης – να αποστερηθεί έστω και μια συνταξιούχα οικοκυρά τα 336 ευρώ τα οποία έχει ανάγκη. Σε καμία περίπτωση», ξεκαθάρισε.

Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να παίρνουν κοινωνική σύνταξη άτομα που δεν έχουν πραγματικά καμία ανάγκη».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου, και το θέμα της παραχώρησης της κοινωνικής σύνταξης με βάση το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος ως επίσης και το θέμα των νοικοκυριών «που μπορεί να παίρνουν 8 και 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα μόνο από συντάξεις».

«Εμείς είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και την κοινωνία. Είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι και την κοινωνική ευαισθησία μας θα πρέπει να τη δείχνουμε με τις πολιτικές μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα δεχόταν τη θέση μια φτωχή οικοκυρά να παίρνει για παράδειγμα 350 ευρώ αντί για 336, από τη στιγμή που θα αφαιρεθούν τα 336 ευρώ από μια εκατομμυριούχα οικοκυρά. «Αν άκουα αυτές τις πολιτικές και τα επιχειρήματα τότε να πω μπράβο», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των κομίστρων των λεωφορείων, διερωτήθηκε «πόσο κοινωνικά δίκαιο είναι ο γιός του εκατομμυριούχου να τυγχάνει της ίδιας κρατικής φροντίδας στη μεταφορά στο σχολείο με το γιό του ανέργου;», κάνοντας λόγο για κοινωνική αδικία.

«Δεν θα πρέπει το κράτος να μεταφέρει δωρεάν πλούσιους και φτωχούς. Αυτές οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις είναι εις βάρος των αδυνάτων κοινωνικά στρωμάτων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα