Ορφανίδης: Αναγκαία η αμοιβαία αλληλεγγύη για να πείσει η Ευρωζώνη

20:21 16/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η εμπιστοσύνη που απολάμβανε από την ίδρυσή της η Ζώνη του ευρώ κλονίστηκε σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια καθώς, η εικόνα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της κατέρρεε, επισήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιος Ορφανίδης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ετήσια διάλεξη της ΕΚΟΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, για να πείσει η Ευρωζώνη τους επενδυτές απαιτείται ”άμεση και αυστηρή εφαρμογή του νέου ‘Δημοσιονομικού Συμβολαίου’, χωρίς τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία που επιδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη διαχείριση της κρίσης”.

Κυρίως όμως, είπε ο κ. Ορφανίδης, απαιτείται η ”επίδειξη, επιτέλους, της απαραίτητης αμοιβαίας αλληλεγγύης για την οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Schmidt, ‘είμαστε δεσμευμένοι ηθικά και νομικά, μέσω των άρθρων 3 και 5 της Συνθήκης”’.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ σημείωσε πως ”παρόλο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες άλλαξαν πλεύση ανακοινώνοντας στις 9 Δεκεμβρίου 2011 αλλαγή της γενικότερης απόφασης για απορρόφηση ζημιών από τον ιδιωτικό τομέα (PSI) σε περιπτώσεις που ένα κράτος αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας, οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί”.

”Ούτε τα σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση του ευρώ με το ‘Δημοσιονομικό Συμβόλαιο’ φαίνεται να αποκαθιστούν πλήρως την εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ορφανίδης υπέδειξε ότι ήδη από τα τέλη του 2011 άρχισαν να διατυπώνονται ερωτηματικά για την ίδια την επιβίωση του ευρώ, τα οποία κάποτε θεωρούνταν ταμπού.

Μέχρι τότε, συνέχισε, δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που αντιμετώπιζε προβλήματα, καθώς ”μια σειρά κρατών μελών αντιμετώπισαν δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους τους ή απώλεσαν πλήρως την πρόσβαση τις αγορές, παρά την εφαρμογή πρωτοφανών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής”.

Αναφερόμενος στο τι έφταιξε και προκάλεσε τη δραματική διάβρωση της εμπιστοσύνης, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ”πέραν των αυτονόητων αιτιών – δημοσιονομικές ατασθαλίες, απώλεια ανταγωνιστικότητας κλπ – η κύρια αιτία της εξάπλωσης της κρίσης σε τόσες πολλές χώρες του ευρώ κατέδειξε τον ελλιπή σχεδιασμό της Ζώνης του ευρώ”.

”Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στη διακυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν συλλογικά να πείσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΚΤΚ, ”αντί μιας απόφασης ικανής να λύσει το πρόβλημα, οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την απόφαση εισαγωγής μιας νέας παραμέτρου στις αγορές κυβερνητικού χρέους: να επιβάλουν στους επενδυτές/πιστωτές να απορροφήσουν ζημιές στην περίπτωση που ένα κράτος αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας, στη Σύνοδο Κορυφής στο Deauville του Οκτωβρίου του 2010”.

Κατά τον κ. Ορφανίδη, στάλθηκε έτσι ”το μήνυμα ότι η αγορά κυβερνητικού χρέους της Ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να θεωρείται πλέον ασφαλής, ούτε και ότι συνεπάγεται πλήρη αποπληρωμή”.

Λίγους μήνες μετά, συνέχισε, τον Ιούλιο και μετά τον Οκτώβριο του 2011, επέβαλαν στους κατόχους ελληνικού χρέους να απορροφ

Keywords
Τυχαία Θέματα