Λευκή βίβλος της Κομισιόν για τις συντάξεις στην ΕΕ

18:31 16/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά πρωτοβουλιών με σκόπο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επαρκεις, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις στην ΕΕ, εισηγείται η Ευρωπαική Επιτροπή, μέσω μιας λευκής βίβλου που υιοθέτησε σήμερα.

Παρουσιάζοντας τη λευκή βίβλο, ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, Λάζλο Αντορ επεσήμανε ότι η διασφάλιση επαρκών συντάξεων για το μέλλον είναι δυνατή μόνο εάν παραμείνουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις, γιατί, όπως είπε, ο αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού βρίσκεται μπροστά μας, η μεταπολεμική γενιά της δημογραφικής

έκρηξης οδεύει προς τη σύνταξη και λιγότεροι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης, αναφέροντας ότι πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου έδειξε ότι πολλοί Ευρωπαίοι θα παρέμεναν στην αγορά εργασίας και πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησης εάν υπήρχαν οι σωστές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συντάξεις αποτελούν την κύρια πηγή εισοδημάτων για περίπου ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ σήμερα, ενώ οι νεώτεροι Ευρωπαίοι θα βασίζονται επίσης στις συντάξεις αργότερα στη ζωή τους. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις στο παρόν και στο μέλλον, εκατομμύρια ηλικιωμένων θα περιέλθουν σε κατάσταση φτώχιας.

Η λευκή βίβλος που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιον, εξετάζει με ποιο τρόπο η ΕΕ και τα κράτη μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μείζονες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Προτείνει μια σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε όσοι είναι σε θέση να εργάζονται να μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό καλύτερη ισορροπία μεταξύ του χρόνου παραμονής στην εργασία και του χρόνου συνταξιοδότησης. Να μπορούν επίσης οι εργαζόμενοι που μετακινούνται σε άλλη χώρα, να διατηρούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Η λευκή βίβλος, που συμπίπτει χρονικά με το ευρωπαϊκό έτος ενεργούς γήρανσης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών (2012), βασίζεται στα αποτελέσματα μιας ευρείας διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010.

Ειδικότερα, προτείνεται να δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους, ζητώντας από τους κοινωνικούς εταίρους να προσαρμόσουν τις πρακτικές του χώρου και της αγοράς εργασίας και χρησιμοποιώντας το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να προσελκύσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Προτείνεται επίσης να αναπτυχθούν συμπληρωματικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα με την ενθάρρυνση των κοινωνικών εταίρων για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και των κρατών μελών για βελτίωση των φορολογικών και άλλων πλεονεκτημάτων.

Προτείνεται ακόμη να καταστούν οι συμπληρωματικές συντάξεις συμβατές με την κινητικότητα, μέσω της προστασίας της νομοθεσίας για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των διακινούμενων εργαζομένων, και με την προώθηση της θέσπισης υπηρεσιών παρακολούθησης των συντάξεων στο σύνολο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα