ΟΟΣΑ: Ελαφρά επιδείνωση της ανεργίας στην Ευρωζώνη το Μάιο

20:43 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ελαφρά επιδείνωση σημείωσε το Μάιο η ανεργία στην Ευρωζώνη, αποκλίνοντας περαιτέρω από το συνολικό ποσοστό ανεργίας του 8,0%, που καταγράφεται σε ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέμεινε στο 8,0% το Μάιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 12,2%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Συνολικά, 48,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ το Μάιο, σύμφωνα με τα μηνιαία και εναρμονισμένα στοιχεία του Οργανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι 100.000 άνθρωποι είχαν προστεθεί στο σύνολο των ανέργων για το μήνα, ενώ 13,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ενταχθεί στη μάζα των ανέργων από τον Ιούλιο του 2008, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι η διαφορά μεταξύ του μέσου ποσοστού ανεργίας των χωρών του ΟΟΣΑ και της κατάστασης στην Ευρωζώνη διευρύνθηκε σε 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, από 1,7 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2008.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας στις μεγάλες οικονομίες ήταν το ακόλουθο:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε το Μάιο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 7,6%, αλλά στον Καναδά μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό, σε 7,1%. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία παρέμεινε σταθερό στο 4,1%.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι είχε, επίσης, στοιχεία για τον Ιούνιο που αφορούν τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα οποία καταδεικνύουν ότι το ποσοστό ανεργίας και στις δύο χώρες παρέμεινε σταθερό.

Οι προοπτικές για τους νέους είχε βελτιωθεί ελαφρώς, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι το ποσοστό ανεργίας για τους νέους το Μάιο μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, από το επίπεδο Απριλίου, στο 16,3%.

Το ποσοστό αυτό βρίσκεται μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από το υψηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2009, αλλά και 3,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν η ανεργία, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Περισσότεροι από ένα στους τρεις νέους που είναι σε θέση να εργαστούν ήταν άνεργοι στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, και πάνω από δύο στους τρεις νέους στην Ελλάδα και την Ισπανία, προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

Keywords