Συνάντηση ΥΠΑΜ με Αναπληρωτή ΓΔ της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ

18:57 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ Πρέσβη Maciej Popowski, είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση και πώς αυτή επηρεάζει τον τομέα της Άμυνας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις δυσχερείς περιστάσεις που διέρχεται την παρούσα φάση η οικονομία της Κύπρου,

καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για να εξέλθει από την οικονομική κρίση.

Επ’ αυτού, συζήτησαν περαιτέρω για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γενικότερα τα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας λόγω της κρίσης και των μειωμένων αμυντικών προϋπολογισμών τους. Αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία Συγκέντρωση και Διαμοιρασμός (Pooling and Sharing), εξαίροντας την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ευέλικτης πρωτοβουλίας που στόχο έχει τη συνεργασία των κρατών μελών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων χωρίς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων.

Μίλησαν επίσης για την κατάσταση και το πολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία και την Αίγυπτο, καθώς και για το πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις αυτές την ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Popowski για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε, επίσης, στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς επίσης και στις προοπτικές που διανοίγονται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οι κ. Φωτίου και Popowski αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τα θέματα που θα απασχολήσουν το επερχόμενο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας της ΕΕ και ειδικότερα της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς επίσης και άλλα θέματα όπως αυτά των Συγκροτημάτων Μάχης και της Συγκέντρωσης και Διαμοιρασμού (Pooling and Sharing).

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την απόφαση της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ, που μέχρι στιγμής εμποδίζεται από τη σταθερή άρνηση της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα