Ομήρου:Ληστρική η απόφαση του Eurogroup, μας καθιστά πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών

20:02 19/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κάποιοι εκτός Κύπρου θέλουν να μας γυρίσουν σε καθεστώς αποικίας και να μετατρέψουν την Ευρώπη από Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της συνοχής σε Ευρώπη της αδικίας , της αναλγησίας, της φτώχιας και του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το κούρεμα

των καταθέσεων.

Ανακοινώνοντας ότι η ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αύριο στην σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό μέγαρο, θα καταθέσει εισηγήσεις για εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ άλλων την έκδοση εθνικών ομολόγων και εγγύηση των εσόδων από φυσικό αέριο και εξασφάλιση χρόνου ώστε μετά την πώληση μιας τράπεζας στο νησί, να υπάρξει δυνατότητα σμίκρυνσης του ποσού που θα συλλεγεί για να εξασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε σε συλλογικότητα , εθνική ομοψυχία και συστράτευση. Σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι ένας ωμός εκβιασμός που είναι ενάντια στην εθνική μας αξιοπρέπεια , προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί μια αξιοπρεπής απάντηση στο ιταμό τελεσίγραφο.

Μίλησε ακόμη για απόφαση που παραβιάζει άρθρα του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων και είναι σε πλήρη σύγκρουση με οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εγγύηση των καταθέσεων.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Συνέχισε λέγοντας ότι το Eurogroup δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τη σημερινή δραματική οικονομική κρίση, κυρίως εξ` αιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για την απομείωση του ελληνικού χρέους. “Αν αυτή η απόφαση δεν ελαμβάνετο ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των Κυπριακών Τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική τραπεζική κρίση. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η αλληλεγγύη της Ε.Ε. επιβαλλόταν πολύ περισσότερο γιατί χωρίς, εν πολλοίς να ευθύνεται, η Κύπρος καταβάλλει το βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού Θεσμικού Οργάνου”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι αναμφισβήτητα ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση βρέθηκαν ενώπιον εκβιασμών, ωστόσο όφειλαν όπως είπε, να ζητήσουν χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, απορρίπτοντας ένα ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το ληστρικό νομοσχέδιο, η καταστροφή δεν αποφεύγεται αφού οι ξένοι καταθέτες θα σηκώσουν τα χρήματά τους από την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση , λέγοντας ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο ο Πρόεδρος θα έχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμπαράσταση της ΕΔΕΚ.

“Ζητούμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Euro group για κούρεμα των καταθέσεων. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους εταίρους μας να υποκύψουμε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμα παράνομη ρύθμιση η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό τον Κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ομήρου Ληστρική, Eurogroup,omirou listriki, Eurogroup