“Όχι” από Καρογιάν και ΔΗΚΟ σε απόφαση Eurogroup

19:40 19/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν είπε την Τρίτη ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων «πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό, ένα εκβιασμό που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους».

Στην συζήτηση για στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αποφάσεις του Eurogroup ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «απέναντι

στις αποφάσεις που εκβιάστηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο Eurogroup, το ΔΗΚΟ τοποθετείται ξεκάθαρα και εισηγείται την κατηγορηματική απόρριψή τους».

Εξήγησε ότι «το ‘όχι’ μας δεν σημαίνει ‘ναι’ στη διαιώνιση των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου αλλά σημαίνει ‘όχι’ στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η «η πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και ούτε λάθη δικαιολογούνται, ούτε ολιγωρίες επιτρέπονται και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Στην παρέμβασή του ο κ. Καρογιάν είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα», «έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηθικής και συνιστά απερισκεψία, αλλά και ωμό εκβιασμό».

«Είναι πρωτοφανή αυτά που μας ζητούν. Είναι υστερόβουλα. Είναι άδικα και προδίδουν μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη εκδικητική διάθεση», είπε ο κ. Καρογιάν.

Διερωτήθηκε «εάν ειλικρινά, υπάρχει λογικό όν που θεωρεί αυτά που επιχειρούν να μας επιβάλουν η Τρόικα και οι σκληροί παίκτες του Eurogroup, ως βοήθεια και στήριξη στην Κύπρο και την κυπριακή οικονομία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό, που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους».

Είπε επίσης πως «δεν θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες, όμως, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ότι η Ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ οδηγούνται σε κατάρρευση, αν αυτά που βίωσε η Κύπρος το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup, θεμελιώσουν τις αρχές της ΕΕ στη πάρα-πέρα πορεία της».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «απέναντι, στην Ευρώπη των εκβιασμών, εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης ενώ απέναντι στην Ευρώπη της καταστροφής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των κρατών-μελών, εμείς επιμένουμε στην Ευρώπη της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών».

Πρόσθεσε ότι «η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε σήμερα δεν θέλουμε να είναι μόνο κυπριακή, θέλουμε να είναι Ευρωπαϊκή, τη θέλουμε στρατηγική απάντηση σε ένα υπαρξιακό δίλημμα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το δίλημμα είναι το κατά πόσον «θα βγούμε από την κρίση διατηρώντας τις σταθερές και τις αξίες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη ή θα ισοπεδώσουμε κάθε κανονιστικό πλαίσιο και κεκτημένο για να μπούμε σε μια ακόμα βαθύτερη κρίση, που θα είναι η κρίση αξιοπιστίας ολόκληρης της ΕΕ»;

Δίλλημα, συνέχισε, είναι και το «ποιά οικονομία μπορεί να υπάρξει χωρίς την πίστη που αποτελεί το θεμέλιο λίθο κάθε συναλλαγής, κάθε ανταλλαγής, κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας καθώς και ποιά οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί, αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Τραπεζικό τους σύστημα και τί είδους διεθνείς και, πολύ περισσότερο, ευρωπαϊκές σχέσεις είναι αυτές που δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία;».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «πρώτα από όλα πρέπει να θωρακίσουμε την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία με έκτακτες νομοθεσίες, που να μας επιτρέπουν να δράσουμε στη βάση της νομιμότητας».

Ανέφερε πως «ένα άλλο βασικό προαπαιτούμενο είναι η αναγκαία πολιτική βούληση και η στοχοπροσήλωση στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «πρέπει επίσης να αποτραπούν συνθήκες πανικού και κοινωνικής αναταραχής» προσθέτοντας ότι «ο λαός καλείται να εμπιστευθεί τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του και να συνταχθεί στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη διαφύλαξη των δικαίων της πατρίδας μας και των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα