Ομήρου: Να συνομολογηθεί η δανειακή σύμβαση

11:33 26/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Όσο συνεχίζεται η εκκρεμότητα και η αβεβαιότητα, θα έχουμε αυτού του είδους τις μεταχειρίσεις και από αυτού του είδους οίκους αξιολόγησης, δήλωσε από την Πάφο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου προσθέτοντας πως προκαλεί ανησυχία η ενέργεια του οίκου Fitch να υποβαθμίσει τα κρατικά ομόλογα. Αυτό είπε δείχνει, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η αβεβαιότητα γύρω από το

θέμα της συνομολόγησης της δανειακής σύμβασης.

Πρόσθεσε επίσης, πως είναι επείγουσα η ανάγκη να βγούμε από το κλίμα της εκκρεμότητας και « να βγούμε στο δρόμο της επανεκκίνησης της οικονομίας » λέγοντας πως αυτό προϋποθέτει κάτω από τις σημερινές αδήριτες συνθήκες την συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μπορούν οι τράπεζες να επαναρχίσουν την δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με λογικά επιτόκια προκειμένου να ξαναζωντανέψει η οικονομία.

Αυτό που προέχει και που είναι κατεπείγουσα αναγκαιότητα συνέχισε ο κ. Ομήρου είναι να συνομολογηθεί η δανειακή σύμβαση και πρόσθεσε πως οφείλει η ΕΕ και η ευρωζώνη να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Πολύ περισσότερο είπε « γιατί αυτή η χώρα, υποφέρει από την 38χρονη τουρκική στρατιωτική κατοχή γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας απέφυγαν όλα αυτά τα χρόνια να ασκήσουν τις πιέσεις που έπρεπε να ασκήσουν πάνω στην Τουρκία για να τερματίσει τη κατοχή» αντίθετα συνέχισε « θωπεύουν την Τουρκία, αντίθετα δεν προχωρούν σε μέτρα για να πειθαναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006».

Αποτέλεσμα τούτου είπε ο κ. Ομήρου, είναι να χάνει για παράδειγμα η κυπριακή ναυτιλία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, να χάνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από το γεγονός ότι δεν μπορούν τα αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών να πετούν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Επανέλαβε επίσης πως αυτές οι απαράδεκτες φωνές που ακούγονται από διάφορες χώρες για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πρέπει άμεσα να τερματιστούν γιατί πρόκειται για συκοφαντικές και δυσφημιστικές κατηγορίες. Εμείς συνέχισε, πρέπει να επιδιώξουμε την ανακεφαλαιοποίηση απευθείας των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας .

Ερευνα – Κεντρική Τράπεζα

—————-

Όσον αφορά τις έρευνες στην Κεντρική Τράπεζα ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας δυνάμει του συντάγματος έχει την αρμοδιότητα, την εξουσία, την δικαιοδοσία να διενεργεί έρευνες όταν τελείται ένα ποινικό αδίκημα . Το ερώτημα είναι είπε « ποιό είναι αυτό το ποινικό αδίκημα πόσο σοβαρό είναι, για να δίνεται εντολή για την διενέργεια μιας τέτοιας αστυνομικής έρευνας» και πρόσθεσε, πως δεν πρέπει να δίνεται η υπερμεγέθης εικόνα σε ένα αδίκημα, αν πράγματι δεν είναι τόσο σοβαρό λέγοντας παράλληλα πως πρέπει οι έρευνες να ασκούνται με φειδώ .

Υποψηφιότητα Λιλλήκα

—————-

Σε σχέση με τις Προεδρικές ο κ. Ομήρου κάλεσε τους πολίτες «να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα που είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει το εθνικό μας θέμα έξω από τα σημερινά αδιέξοδα στο οποίο οδήγησαν όπως είπε, οι λανθασμένοι χειρισμοί του παρελθόντος. Εννοώ ιδιαίτερα» συνέχισε «τα τελευταία 5 χρόνια γιατί εγκαταλείφθηκε η πολιτική Τάσου Παπαδόπουλου στο όνομα και στο βωμό επιδίωξης δίκαιης λύσης και οδηγηθήκαμε σε πολύ χειρότερη θέση από αυτή που ήταν όταν ξεκινούσαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις», κατέληξε .

Keywords
Τυχαία Θέματα