Ομήρου: Δεν χωρούν καθυστερήσεις στην οικονομία

15:01 3/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε ουσιαστική συζήτηση των όρων του κυπριακού μνημονίου στο Γιούρογκρουπ της 21ης Ιανουαρίου προσδοκεί ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ώστε μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να υπογραφεί το μνημόνιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μετά από

συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ο Υπουργός ευελπιστεί ότι στο Γιούρογκρουπ της 21ης Ιανουαρίου «θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες με μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου –αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη- να υπάρξει και υπογραφή του μνημονίου».

Ο Βάσος Σιαρλή ενημέρωσε τον Γιαννάκη Ομήρου ότι «μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να λήξει οριστικά και αμετάκλητα» το θέμα του διαγνωστικού ελέγχου στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος και σημείωσε ότι «αυτή εκκρεμότητα πρέπει να λήξει πάραυτα, διότι δηλητηριάζει το οικονομικό κλίμα». «Δεν χωρούν καθυστερήσεις και αναβολές, η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Η εκκρεμότητα και η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστούν για να μπούμε σε μία πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας και να αποκατασταθεί ένα κλίμα οικονομικής σταθερότητας», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει γερμανικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση γερμανικών κομμάτων να μην επικυρώσουν το κυπριακό μνημόνιο όταν θα κατατεθεί ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο ενισχύουν τη ρωσική μαφία, ο Γιαννάκης Ομήρου υπενθύμισε ότι παρόμοιο κλίμα είχε δημιουργηθεί και για την Ελλάδα και για την Πορτογαλία και χαρακτήρισε τέτοιου είδους αντιδράσεις αναμενόμενες, λόγω και της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι εμείς να κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο Συνεργατισμός χρειάζεται 2δισ ευρώ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι είναι λογικό να αντιμετωπίζει και ο Συνεργατισμός κάποια προβλήματα, υπογράμμισε ότι ο Συνεργατισμός στήριξε το κράτος επενδύοντας σε κρατικά ομόλογα και σημείωσε τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα του συνεργατικού κινήματος διαχρονικά.

Η συνάντηση του κ. Ομήρου με τον Υπουργό Οικονομικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας «διερευνητικού χαρακτήρα» του Προέδρου της ΕΔΕΚ «για την επίλυση του θέματος των αξιογράφων και τη δικαίωση των κατόχων αξιογράφων».

Για το θέμα αυτό ο Γιαννάκης Ομήρου θα πραγματοποιήσει αύριο συναντήσεις με το Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας και τον Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα