Ομήρου: Χρονικό προαναγγελθέντος αδιεξόδου η κατάληξη στο Greentree

13:03 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κατάληξη του Greentree είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και προσθέτει ότι «είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρόνοιες του ανακοινωθέντος του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ θεωρεί μια νέα εθνική στρατηγική ως τη μόνη διέξοδο.

Σε σημερινές του δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ,

ο κ. Ομήρου είπε ότι «δυστυχώς, η κατάληξη του Greentree είναι το ‘Χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου’».

Το οποίο, συνέχισε, «μετεξελίχθηκε σε Βατερλό. Για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει από το Σεπτέμβριο του 2008 όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση και χωρίς γεφύρωση επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως προέβλεπαν η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι». Υπεύθυνοι είναι όσοι στήριξαν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων, πρόσθεσε.

«Οι απαράδεκτες υποχωρήσεις», είπε ο κ. Ομήρου, που υπήρξαν στη συνέχεια όχι μόνο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα ανταλλάγματα, αλλά οδήγησαν σε περαιτέρω έκρηξη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Με απόρριψη των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με απαίτηση συνομολόγησης διεθνών συμβάσεων από τα ‘συνιστώντα κρατίδια’, με διαχωρισμό της εξωτερικής πολιτικής, με απαίτηση κήρυξης της λύσης ως πρωτογενούς δικαίου για να επιτρέπονται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και με άρνηση συζήτησης του εδαφικού, του περιουσιακού και των εποίκων εκτός αν οριζόταν πολυμερής Διάσκεψη. Είχαμε εισηγηθεί πριν από την προηγούμενη συνάντηση του Greentree ότι έπρεπε να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε εισηγηθεί να ζητήσουμε αναβολή της νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε», συμπλήρωσε.

Η συνάντηση του Greentree, συνέχισε ο κ. Ομήρου, στις 22-24 Ιανουαρίου «ήταν πρόδηλο ότι εμπεριείχε οφθαλμοφανείς κινδύνους».

«Για πιέσεις και εκβιασμούς με στόχο επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα και Διεθνή διάσκεψη. Τώρα πλέον οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ καθορίζει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με αναφορά στο ‘τέλος του παιχνιδιού’ το αργότερο τέλος Μαΐου, προαναγγέλλει πολυμερή διάσκεψη χωρίς συμφωνία επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, αναβαθμίζοντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ύπατο επιδιαιτητή. Χωρίς σύμφωνη γνώμη των μερών, αλλά σε απλή διαβούλευση και με διαγραφή του εδαφικού από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρόνοιες του ανακοινωθέντος του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε, επίσης, ότι η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι σήμερα πολύ χειρότερη από εκείνη στην οποία βρισκόταν όταν ξεκινούσαν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

«Ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται επί των κεφαλών μας ένα νέο Μπούργκεστοκ για επιβολή λύσης χειρότερης και από εκείνη που προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν. Η βούληση του κυπριακού Ελληνισμο

Keywords
Τυχαία Θέματα