Ομήρου: Η ανακάλυψη φυσικού αερίου εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

11:56 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανακάλυψη ενεργειακών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξυπηρετεί το στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είπε ότι η δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στρατηγικά όσο και ενεργειακά, θα ενισχύσει τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δικαίωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής,

χαιρετίζοντας το σημερινό 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία «fmw financial media way», σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι η διασφάλιση «διαρκούς, ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας στην Ευρώπη» αποτελεί βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης και της παρακαταθήκης μας στις μελλοντικές γενιές και εχέγγυο της ευρωπαϊκής, και κατ’ επέκταση, της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί για την Κύπρο θέμα ύψιστης σημασίας αφού, όπως εξήγησε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των δυσκολιών σύνδεσής της με τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γειτονικών κρατών, η χώρα βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ενεργειακές εισαγωγές για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην υιοθέτηση εκ μέρους της Κύπρου του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, που, όπως είπε, λειτούργησε καταλυτικά στην αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, προκειμένου η χώρα να στραφεί προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την αναζήτηση και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναρτάται άμεσα με το παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι, που μετεξελίσσεται ραγδαία και η ενέργεια καθίσταται ουσιώδες εργαλείο στις διεθνείς σχέσεις, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής, ως εκ του ενεργειακού της πλούτου και της ύψιστης στρατηγικής της σημασίας, υπήρξε διαχρονικά σημείο τραγικών συγκυριών, ανταγωνισμών και συγκρουόμενων συμφερόντων.

Αφού σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ευρίσκεται στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές της χώρες, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου και στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μέσης Ανατολής. Στόχος που, όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ευκαιρία να προωθήσει, ιδιαίτερα στο πλαίσιο άσκησης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην «έωλη προσπάθεια της Τουρκίας» να εμφανιστεί ως εκπροσωπούσα τους Τουρκοκυπρίους διεκδικώντας δικαίωμα συγκυριαρχίας με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ της, παραβιάζοντας τους πάγιους κανόνες του Διεθ

Keywords
Τυχαία Θέματα