Θέσεις για 35.000 ανέργους σε δήμους

Το πρόγραμμα έργων αυτεπιστασίας στους δήμους που θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο Φεβρουάριο θα προσφέρει 35.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους. Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο, ενώ το 2014 οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα προκύψουν 100-120.000 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ύψος του προγράμματος εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά και θα καλυφθεί

από κοινοτικούς πόρους και έσοδα των δήμων.

Στόχος του προγράμματος είναι να απορροφηθούν σε αυτές τις θέσεις άνεργοι ηλικίας από 18 έως 65 ετών οι οποίοι θα απασχοληθούν σε έργα αυτεπιστασίας για 135 ημερομίσθια ετησίως και θα λαμβάνουν κλιμακωτά, ανάλογα με την ειδικότητα, έως 625 ευρώ καθαρά το μήνα. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εργάτες γενικών καθηκόντων, ηλεκτρολόγους, οδηγούς, οικοδόμους, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικούς και διαχειριστές μηχανημάτων.

Οι άνεργοι θα κληθούν με πρόσκληση του ΟΑΕΔ να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα η διαδικασία να γίνει στα ΚΕΠ και στα δημοτικά καταστήματα τα οποία για το λόγο αυτό θα λειτουργούν και απογευματινές ώρες.

Εν συνεχεία, με την αίτησή του, ο κάθε υποψήφιος θα προσδιορίζει την ειδικότητα για την οποία ενδιαφέρεται, ενώ ο ΟΑΕΔ θα καταρτίσει τον πίνακα κατάταξης ανέργων και ύστερα από την έγκριση του ΑΣΕΠ, θα προχωρήσει στη διαμόρφωση πινάκων ανά δήμο.

Πάντως, όπως επισημαίνουν από τα αρμόδια υπουργεία, «η επιλογή των απασχολουμένων θα γίνει με απολύτως διαφανείς και συγκεκριμένες διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια στα οποία σημαίνοντα ρόλο παίζει ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (π.χ. ανήλικα τέκνα και ανεργία συζύγου), καθώς και η ειδικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα