Ομήρου: Από την ‘Αγκυρα εξαρτάται η όποια πρόοδος στο Κυπριακό

15:28 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η όποια πρόοδος στο Κυπριακό, ενόψει της αναμενόμενης έναρξης των συνομιλιών το Φθινόπωρο, θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα διατηρεί την πάγια άτεγκτη στάση της, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στα μέλη της αντιπροσωπείας της Ομάδας Φιλίας Νέας Νότιας Ουαλίας – Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

Όπως

αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις προοπτικές που διανοίγει η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ενώ παράλληλα επεσήμανε τις συνεχιζόμενες απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για τη σταθερή στήριξή της στον αγώνα του λαού της Κύπρου για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι οποίες, πρόσθεσε, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε ιδιαίτερη άνθηση.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για τη δράση της Ομάδας Φιλίας στόχος της οποίας είναι να αποτελεί μια ισχυρή φωνή υπέρ της Κύπρου τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και ευρύτερα στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας.

Όλα τα μέλη τόνισαν ότι η στήριξη για την Κύπρο είναι υπερκομματική. ” Όλοι εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε το κυπριακό πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ζωής στην Αυστραλία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης”, ανέφερε η επικεφαλής της ομάδας, Amanda Fazio.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας υπογράμμισαν, εξάλλου, ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει με τους όρους της Ένωσης και όχι αντίστροφα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και ότι οποιαδήποτε εγκλήματα όπως τονίζει και το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά, πόσο μάλλον να ανταμείβονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα