Στο ΚΕΝ Λεμεσού σήμερα η Επιτροπή Άμυνας

14:27 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο ΚΕΝ Λάρνακας, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, συνοδευόμενα από τον Υπαρχηγό της ΕΦ, επισκέφθηκαν σήμερα το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λεμεσού, όπου έστειλαν και εδώ αυστηρά μηνύματα κατά της φυγοστρατίας αλλά και για την ασφάλεια των νεοσυλλέκτων κατά τις εξόδους τους.

Αυτό, ωστόσο, που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ήταν ο μεγάλος αριθμός νεοσυλλέκτων που, αντί να βρίσκονται στην εκπαίδευση, δήλωσαν άρρωστοι και ανέμεναν να εξεταστούν έξω από το ιατρείο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα απέδωσε το γεγονός όχι τόσο σε παθολογικά προβλήματα αλλά σε ψυχολογικά που σχετίζονται με την προσαρμογή των στρατιωτών στις νέες συνθήκες στις οποίες έχουν κληθεί να υπηρετήσουν.

“Αντιλαμβάνεστε ότι η απότομη αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, που ο κάθε στρατιώτης τα βγάζει με διαφορετικό τρόπο προς τα έξω”, είπε ο κ. Βαρνάβα, ο οποίος πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση της οποίας έτυχε οι γιατροί επιδεικνύουν πλήρη κατανόηση και προσπαθούν να στηρίξουν τους νεοσύλλεκτους.

Την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα προς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, αλλά και νεοσύλλεκτους, πως η Πολιτεία και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται στο πλευρό τους, ενώ διεμήνυσε προς όσους επικαλούνται προβλήματα υγείας για να αποφύγουν τη στράτευση πως “η Πολιτεία και ιδιαίτερα εμείς της Επιτροπής Άμυνας θα βρούμε τον τρόπο να επανακληθούν στην ΕΦ και παράλληλα να υπηρετήσουν τη θητεία τους”.

“Αυτοί οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά απλά επικαλούνται αυτά τα προβλήματα για να αποφεύγουν τη θητεία τους, θεωρούμε ότι είναι πρόκληση και προς την Πολιτεία αλλά και προς τους υπόλοιπους οι οποίοι έντιμα υπηρετούν την στρατιωτική τους θητείας”, συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Βαρνάβα έκανε επίσης έκκληση στους στρατιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξόδους τους, υπενθυμίζοντας τον τραγικό θάνατο του 18χρονου νεοσύλλεκτου στην πρώτη έξοδο τους από τα ΚΕΝ.

Επίσης, συνέχισε, “θεωρούμε ότι θα πρέπει η εκπαίδευση και η συμπεριφορά της οποίας τυγχάνουν, να βρίσκεται στα πλαίσια των οδηγιών, των διαταγών του ΓΕΕΦ, αλλά παράλληλα τονίσαμε στους νεοσύλλεκτους, ότι η κατάταξη τους στην Ε.Φ σημαίνει κατάταξη τους πλέον, για τα επόμενα δυο χρόνια, σε ένα νέο τρόπο ζωής, γι’ αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν ότι εδώ δεν μπορούν να λειτουργούν ως μονάδες, θα πρέπει να λειτουργούν ως ομάδες πλέον και παράλληλα, να σέβονται τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς τους και να ακολουθούν τις διαταγές τις οποίες λαμβάνουν”.

Κληθείς να αναφερθεί σε πρόταση του Υπουργού Άμυνας για διάθεση του φαγητού που περισσεύει στο στράτευμα στους άπορους συνανθρώπους μας, ο κ.Βαρνάβα είπε πως δεν διαφωνεί με αυτή την εισήγηση, υπέδειξε ωστόσο πως, στην περίπτωση των ΚΕΝ “ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, όπου η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι νεοσύλλεκτοι καταναλώνουν το φαγητό της υπηρεσίας και αυτό που περισσεύει είναι πολύ λίγο”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η σίτιση των στρατιωτών να γίνεται από υπηρεσίες catering, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας δήλωσε πως είναι ένα θέμα που μελετά το αρμόδιο Υπουργείο και το ΓΕΕΦ, ωστόσο από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που υπάρχει, φαίνεται πως μια τέτοια επιλογή είναι ασύμφορη αλλά παράλληλα τίθενται κι άλλα θέματα, που σχετίζονται με την ετοιμότητα που θα πρέπει να έχει η ΕΦ για σίτιση των στρατιωτών της.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας αναμένεται να επισκεφθούν την ερχόμενη Πέμπτη και το ΚΕΝ Πάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα