Ανησυχία ΑΚΕΛ για τις πληροφορίες περί σκληρών εισηγήσεων του ΔΝΤ

15:01 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έντονη ανησυχία για τις πληροφορίες για εισηγήσεις του ΔΝΤ προς το ΥΠΟΙΚ που κινούνται «στη γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή της σκληρής λιτότητας και των περικοπών» εκφράζει το ΑΚΕΛ με τον Εκπρόσωπο Τύπου να ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις κατά πόσο κάτι τέτοιο αληθεύει.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το ΔΝΤ παρουσιάζεται

να εισηγείται αποκοπές μισθών και συντάξεων και τεράστιες περικοπές που θα συνοδεύονται από απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και λειτουργών υγείας. Περαιτέρω, συνέχισε, φέρεται να εισηγείται κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και αρκετά άλλα νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα μέτρα.

«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις κατά πόσο το ΔΝΤ έχει υποβάλει όντως ανάλογες απαράδεχτες εισηγήσεις. Εισηγήσεις οι οποίες αν εφαρμοσθούν, είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν καίρια την Παιδεία, την Υγεία και την κοινωνική συνοχή, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ανεργίας και σε περαιτέρω φτωχοποίηση μεγάλου αριθμού πολιτών».

Λαμβάνοντας υπόψη, σημείωσε ο κ. Λουκαϊδης, αφενός τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για πρόσθετες εξοικονομήσεις ύψους €1 δις και αφετέρου την απαίτηση της τρόικας για εξεύρεση των €7,5 δις από εθνικούς πόρους, απαίτηση την οποία τα δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση να αποδέχεται, «καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν τη δική τους θέση επί των εισηγήσεων αυτών, αν ασφαλώς τα σχετικά δημοσιεύματα επαληθεύονται».

Ερωτηθείς εάν αναφέρθηκε κάτι για τέτοιου είδους προτάσεις στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν έγινε ενημέρωση για ανάλογες εισηγήσεις του ΔΝΤ και τίποτε δεν είχε υποβληθεί. Γι’ αυτό, είπε, ζητούν επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην γνώριζε, αλλά να γνώριζαν Υπουργοί. «Δεν θέλω να αποδώσω σκοπιμότητα για την μη πληροφόρηση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παραμένει όμως το ερώτημα κατά πόσο υπήρχε γνώση, σε ποιο επίπεδο υπήρχε γνώση».

Αυτό που είναι σημαντικό, είπε, αφού πρόκειται για εισηγήσεις και όχι μέτρα που έχει αποφασιστεί να επιβληθούν, θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα