Ολοκληρώθηκε η διάσωση των επιβατών του εγκλωβισμένου στην Ανταρκτική πλοίου

16:48 2/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Συνεργεία διάσωσης μετέφεραν με ασφάλεια και τους 52 επιβάτες του ακινητοποιημένου ρωσικού παγοθραυστικού Akademik Shokalskiy από την Ανταρκτική σε αυστραλιανό πλοίο.

Οι Αυστραλοί επικεφαλής της επιχείρησης δήλωσαν ότι επιστήμονες και τουρίστες μεταφέρθηκαν στο πλοίο Aurora Australis.

Στο σκάφος μεταφέρθηκαν με αλλεπάλληλες πτήσεις κινεζικού ελικοπτέρου, το οποίο ανήκει σε κινεζικό πλοίο.

Το Shokalskiy είχε εγκλωβιστεί στους πάγους από την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Το

πλήρωμα του ρωσικού πλοίου, με 22 μέλη, αναμένεται να παραμείνει σε αυτό μέχρι τον απεγκλωβισμό του από τους πάγους.

Το σημείο όπου έχει αποκλειστεί το πλοίο βρίσκεται 1.500 ναυτικά μίλια νότια του Χόμπαρτ – πρωτεύουσας του αυστραλιανού κράτους της Τασμανίας.
«Φτάσαμε στο Aurora australis σώοι και αβλαβείς. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Κινέζους και στην ομάδα AusAntarctic για τη σκληρή δουλειά τους!», ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter o Κρις Τέρνεϊ, αρχηγός της ομάδας εξερεύνησης.

Πολλά παγοθραυστικά πλοία αποπειράθηκαν έκτοτε να φθάσουν στο ρωσικό πλοίο για να προσφέρουν τη βοήθειά τους χωρίς αποτέλεσμα εξαιτίας του πάχους του πάγου.

Πριν παγιδευτεί στους πάγους το πλοίο βρισκόταν σε ύδατα όπου συνήθως η ναυσιπλοΐα πραγματοποιείται κανονικά αυτήν την εποχή του χρόνου, μέχρι την αιφνίδια μεταβολή των καιρικών συνθηκών που το ακινητοποίησε.

Οι επιβαίνοντες ήταν προετοιμασμένοι για μακρά παραμονή στο πλοίο, είχαν αρκετές προμήθειες και πέρασαν τις ημέρες τους παίζοντας επιτραπέζια παιγνίδια, κάνοντας βόλτες τους πάγους, παρακολουθώντας τους πιγκουίνους και κάνοντας μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών.

Συνέθεσαν μάλιστα και έναν αστείο ύμνο και βιντεοσκοπήθηκαν να τραγουδούν στη γέφυρα του πλοίου γιορτάζοντας την έλευση του νέου έτους. Η σκηνή προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη της Times Square στη Νέα Υόρκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα