Ολλανδός ΥΠΕΞ: Έμπνευση για την Ευρώπη ο τρόπος υλοποίησης του Μνημονίου από τους Κυπρίους

16:47 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο τρόπος με τον οποίο οι Κύπριοι υλοποιούν το πρόγραμμα της Τρόικας, το οποίο είναι πολύ δύσκολο και επώδυνο για αυτούς, αποτελεί έμπνευση για την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ύστερα από συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναγνωρίζοντας ότι οι Κύπριοι υποφέρουν από την οικονομική κρίση, χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση, όσο και ο κυπριακός λαός υλοποιούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

«Ο

τρόπος με τον οποίο οι Κύπριοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία είναι πολύ δύσκολη και οδυνηρή για αυτούς, νομίζω ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι είναι δυνατό με την υλοποίηση των συμφωνιών να εξέλθει από την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε πολύς σκεπτικισμός πριν από τη συνομολόγηση της συμφωνίας, στην πράξη λειτουργεί χάρη στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός είναι πραγματικά πρόθυμοι να την υλοποιήσουν πλήρως.

Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Κασουλίδη την κατάσταση στην ασταθή περιοχή της Κύπρου, το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία και τις πιέσεις που δέχονται χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία για να αντιμετωπίσουν το θέμα των προσφύγων. Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ολλανδίας να αποτελέσει εταίρο τόσο για την Κύπρο όσο και για τις χώρες στην περιοχή, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Έθεσε επίσης το θέμα της αρχής της επικουρικότητας που για την Ολλανδία είναι σημαντικό να ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «μεγάλη στα μεγάλα πράγματα και μικρή στα μικρά πράγματα», ώστε να μην μεταφέρονται σε επίπεδο ΕΕ προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Τίμερμανς επαναβεβαίωσε τις στενές εταιρικές σχέσεις Κύπρου- Ολλανδίας, οι οποίες ίσχυαν ακόμα και πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Έχουμε μερικές φορές διαφορετική άποψη για κάποια πράγματα, αλλά μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την επίλυση της κρίσης με τρόπο που να είναι υποφερτός για τους ανθρώπους, παρότι πολύ δύσκολο και για την επίλυση της κρίση με τρόπο που να υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει διαίρεση βορά και νότου στην Ευρώπη, αλλά ότι υπάρχει μόνο μια Ευρώπη και μια λύση στα κοινά προβλήματα.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι με τον κ. Τίμερμαν συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας κατά τρόπο επωφελή και για τις δύο χώρες.

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και τη δέσμευση της Κυβέρνησης και των πολιτών να υλοποιήσουν πλήρως το μνημόνιο με την Τρόικα, όπως έχουν καταδείξει και οι τελευταίες αξιολογήσεις.

Παράλληλα τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης για την επιστροφή από την Ολλανδία των κλεμμένων εικόνων της κατεχόμενης εκκλησίας του Χριστού Αντιφωνιτή στην Καλογραία.

«Αυτή η κίνηση», είπε, «υπογραμμίζει την αταλάντευτη δέσμευση τόσο της Κύπρου όσο και της Ολλανδίας για την προστασία του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιβεβαιώνει επίσης την ανάγκη να γίνουν σεβαστές όλες οι διατάξεις της Σύμβασης της Χάγης του 1954 και των πρωτοκόλλων της, από όλα τα συμβαλλόμενα κράτη», ανέφερε.

Σε σχέση με το θέμα της Συρίας, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός για Ευρωπαίους και άλλους υπηκόους.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η αρχή της επικουρικότητας, η εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβόνας, καθώς και τα επόμενα βήματα για μια τραπεζική ένωσης και βελτίωσης της ανταπόκρισης της Ένωσης στην οικονομική κρίση.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών έγινε στη συνέχεια δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Επισκέφθηκε παράλληλα και το Βυζαντινό Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του ΙΙ Ι στην οποία φυλάσσονται οι εικόνες του Αντιφωνιτή που επιστράφηκαν στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα