Οικονομία – Κυπριακό συζήτησε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Παπούλια ο Σ. Μαλάς

17:17 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Νίκο Κατσουρίδη.

Ο κ. Μαλάς είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις προετοιμασίες τόσο των προεδρικών εκλογών, όσο και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα,

με τον κ. Παπούλια να του αναφέρει «βλέπω ότι έχετε πάρει και εσείς φωτιά». Ο κ. Μαλάς είπε ότι οι τύχες των δύο χωρών είναι συνδεδεμένες, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από την Ελλάδα και εξαπλώνεται.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαλάς είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπούλια για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, η οποία «οφείλεται κυρίως στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και, δυστυχώς, η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα μάς έχει επηρεάσει αρνητικά σε αυτό τον τομέα». Όπως είπε, εξήγησε στον Έλληνα Πρόεδρο ότι «εμείς θεωρούμε ότι ένα μνημόνιο θα πρέπει να είναι βιώσιμο, για τους ειδικούς λόγους που αφορούν την Κύπρο, καθώς πρόκειται για μία χώρα με όλες τις δυνατότητες να ανακάμψει, μία χώρα που έχει προοπτική αξιοποίησης του φυσικού αερίου και αυτό θα πρέπει να προσμετρηθεί στο οποιοδήποτε μνημόνιο».

Επίσης, ο κ. Μαλάς ανέπτυξε στον Πρόεδρο Παπούλια την πρόταση του για το Κυπριακό, λέγοντας ότι υπερασπίζεται «τη λύση ισχυρής ομοσπονδίας, γιατί αυτό θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να έχουμε ένα βιώσιμο κράτος, το οποίο να μπορεί να διαχειρίζεται σε βάθος χρόνου αυτό τον αμύθητο πλούτο», καθώς όπως είπε «μία εκκρεμότητα στο Κυπριακό μέσω μη λύσης, θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να ασκεί μία οικονομική επικυριαρχία στη χώρα μας, με τη δημιουργία κρίσεων, οι οποίες θα μας πλήττουν οικονομικά λόγω των στρατηγικών συμμαχιών που θα έχουμε λόγω του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στη λύση «χαλαρής ομοσπονδίας», ο κ. Μαλάς είπε ότι είναι μία θνησιγενής λύση γιατί «θα δημιουργήσει συνθήκες μη βιώσιμης λύσης, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ευκαιρία για εκείνους που επιβουλεύονται την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας μας, αλλά και την οικονομική αποδυνάμωσή της να επιδιώξουν κατάρρευση της λύσης και θα έχουμε μετά δύο κράτη και δύο οικονομικές ζώνες».

Παράλληλα, ο κ. Μαλάς ανέφερε στον Πρόεδρο Παπούλια ότι θεωρεί πολύ σημαντικό η αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την πλευρά της Κύπρου «να δώσει τη δυνατότητα και στην Ελλάδα να εμπλακεί, ενδεχομένως μέσω ενός αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Ευρώπη. Άρα διασύνδεση των οικονομικών συμφερόντων και της Κύπρου και της Ελλάδας και φυσικά και του Ισραήλ».

Keywords
Τυχαία Θέματα