Συλικιώτης: Στόχος όλα τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαιοειδών να διατηρούνται στο τερματικό Βασιλικού

17:17 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση του έργου του κρατικού τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, έτσι ώστε όλα τα στρατηγικά αποθέματα να διατηρούνται εκεί.

“Η ανέγερση του τερματικού πετρελαιοειδών, καθώς και των άλλων ενεργειακών υποδομών”, είπε ο κ. Συλικιώτης σε χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση των μελών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), στη Λευκωσία, “είναι σήμερα

πιο επιτακτική από ποτέ, εν όψει και των συνεχών εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας της χώρας μας, με την ανεύρεση των δικών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και των συνεργασιών που αναπτύσσουμε με τις γειτονικές χώρες στον τομέα της ενέργειας”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ Οδυσσέας Δημητρίου, “ο ΚΟΔΑΠ θεωρεί ότι η τήρηση σημαντικού μέρους των αποθεμάτων του στην Κύπρο για την άμεση ικανοποίηση αναγκών σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις σκοπούς της λειτουργίας του”.

“Για το σκοπό αυτόν”, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, “αξιοποιεί πλήρως όλους τους χώρους της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), οι οποίοι κατά καιρούς καθίστανται διαθέσιμοι”.

“Η θητεία του Συμβουλίου μας”, είπε ο κ. Δημητρίου, “λήγει στις 23 Φεβρουαρίου 2013 και το ΔΣ του ΚΟΔΑΠ έχει πραγματοποιήσει κέρδος της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ με την πώληση μαζούτ που διατηρούσαμε στην Ελληνική Δημοκρατία και το οποίο ήταν εκτός προδιαγραφών για την Κύπρο με βάση την κυπριακή νομοθεσία”.

Κατά το 2011, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ, είχαν έσοδα 23,2 εκατομμύρια ευρώ έναντι 23,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, μείωση που προέκυψε κυρίως λόγω μικρότερης κατανάλωσης πετρελαιοειδών στην Κύπρο.

Οι κυριότερες δαπάνες κατά το 2011 ήσαν 15 εκατομμύρια ευρώ για την αποθήκευση αποθεμάτων, συν 8,7 εκατομμύρια ευρώ για έξοδα χρηματοδότησης και αποπληρωμή δανείων και λειτουργικές δαπάνες 420.000 ευρώ, με το καθαρό πλεόνασμα για το έτος 2011 να φθάνει στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε η Διευθύντρια Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στο Υπουργείο Εμπορίου και Αντιπρόεδρος του ΚΟΔΑΠ, Φρόσω Χατζηλουκά, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί “σε πρόσκληση διεθνούς εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στρατηγικού συνεργάτη για σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του τερματικού”.

“Η διαδικασία”, συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, “ευρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των περιεκτικών προτάσεων που λήφθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία ορίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο”.
Όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, “θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τον επικρατέστερο υποψήφιο στρατηγικό συνεργάτη για τη σύσταση κοινοπραξίας με τους ΚΟΔΑΠ, ΑΗΚ και ΚΕΤΑΠ”.

“Ο ΚΟΔΑΠ”, είπε ο Υπουργός, “είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των εθνικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών

Keywords
Τυχαία Θέματα