Οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν, δήλωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας

16:42 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι δικοινοτικές συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων έχουν μεγαλύτερη σημασία από προηγουμένως, δεδομένου ότι οι επίσημες πολιτικές διαπραγματεύσεις «βρίσκονται στην κατάψυξη» δήλωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο, Οξάνα Τομόβα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν.

Μιλώντας στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρεσβεία στο Λήδρα Πάλλας, αντί της πρώτης για το 2014 συνάντησης ε/κ και τ/κ κομμάτων, στην παρουσία δεκάδων εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, δήμων,

επιμελητηρίων, της θρησκευτικής ηγεσίας, της κοινωνίας των πολιτών, των πανεπιστημίων κ.ά., η κ. Τομόβα εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεχίσει το πολύτιμο έργο που γίνεται και να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο διακοινοτικός διάλογος και οι δραστηριότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμοιβαία κατανόηση και την ενίσχυση των προσπαθειών για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, είναι πολύ υποσχόμενο το ότι και οι δύο πλευρές έχουν μια ειλικρινή επιθυμία για την επίλυση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Με αυτή την επιθυμία, την αποτελεσματική χρήση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τη σταθερή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας η κ. Τομόβα είπε ότι είναι πεπεισμένη ότι μια συμφωνία για το Κυπριακό είναι προσιτή.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει έδαφος για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και ο Ντερβίς Έρογλου, να επαναλάβουν τις συνομιλίες, ώστε να βρεθεί ο σωστός δρόμος για την Κύπρο να επιτύχει ένα καλύτερο, πιο ευδαίμων και ειρηνικό μέλλον».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων αυτών των εκπροσώπων θα ενθαρρύνει περαιτέρω τη συνεργασία και θα συμβάλει θετικά στο κλίμα κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων. Στη δεξίωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών.

Η Σλοβάκα Πρέσβειρα ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ιδιαίτερα το Διοικητή του τομέα 2 και το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνεχή βοήθεια για την προετοιμασία των δικοινοτικών συναντήσεων και δραστηριοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα