Οι πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ ζητούν φορολογική συνεργασία στην ΕΕ

19:06 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πιέσεις για την αυτόματη ανταλλαγή των τραπεζικών δεδομένων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ, ασκούν οι πέντε μεγαλύτερες χώρες, δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένου Βασίλειο.

Σε κοινή επιστολή που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Απριλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών των πέντε μεγαλύτερων κρατών της Ε.Ε. σημειώνουν ότι συμφώνησαν σε ένα «πιλοτικό πρόγραμμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με

στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή και σε άλλα κράτη μέλη και βασίζεται σε νόμο που υιοθετήθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ – The Foreign Account Tax Compliance Act- σύμφωνα με τον οποίο οι Αμερικανοί πολίτες δηλώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν στο εξωτερικό και οι ξένες τράπεζες υποχρεώνονται με τη σειρά τους να ειδοποιούν αυτόματα τις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ σε σχέση με τους Αμερικανούς πελάτες τους.

Ένα παρόμοιο σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν έχει παρεμποδιστεί μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, που επιθυμούν να διατηρήσουν το τραπεζικό απόρρητο για τους εγχώριους αλλά και ξένους πελάτες τους. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κίνηση των «5» έχει στόχο την αύξηση των πολιτικών πιέσεων προς την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Οι πέντε Υπουργοί Οικονομικών «καλούν όλα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν χωρίς καθυστέρηση» στην οδηγία ώστε «η Ευρώπη να αποκτήσει κύρια θέση στην προώθηση ενός παγκόσμιου συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και να μην αφήσει περιθώρια να κρυφθούν σε όσους επιθυμούν να φοροδιαφεύγουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα