Οι μορφές διαδήλωσης στην Τουρκία προκαλούν αντιδράσεις αλλά και εμπορικά σήματα

18:43 24/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με το ζόρι συγκρατούμαι, δήλωσε σήμερα ο Μπουλέντ Αρίντς, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης μιλώντας σε περιφερειακή συγκέντρωση του ΑΚΡ για το επεισόδιο με την διαμαρτυρίας μιας κοπέλας με μαγιό στην πλατεία Ταξίμ πριν από λίγες ημέρες.

«Στο Ταξίμ συνέβησαν τα πάντα, αλλά στο τέλος ήρθε μια γυναίκα, με το συμπάθιο, ό,τι φορούσε το έβγαλε και το πέταξε σε μια άκρη και άρχισε να παίζει φορώντας μόνο τα εσώρουχά της. Τάχα ήρθε από την Ελβετία, τάχα είναι γιατρός. Αυτό που είπε ήταν πολύ σημαντικό, ‘στην Ελβετία υπάρχει ελευθερία, έφερα την ελευθερία στην Τουρκία’. Με το ζόρι

συγκρατούμαι για να μην πω τίποτα».

Απ την ντροπή τους, πρόσθεσε, όλοι έγιναν κόκκινοι ή ροζ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από το να έχεις κοσμιότητα και αξιοπρέπεια και να μην κάνεις πράγματα κακά, ντροπιαστικά, αμαρτήματα. Υπάρχουν και αυτοί που κατανοούν την γύμνια για ελευθερία. Σίγουρα εγώ αυτό δεν το βρίσκω σωστό αλλά εκτός από το να πούμε ότι είναι λάθος να θυμώνουμε με αυτά, δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο. Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοια περιστατικά», είπε.

Σύμφωνα με τον Μπουλέντ Αρίντς, το ΚΡ έχει μόνο έναν κανόνα, το δημοκρατικό μέτρο όπως εκφράζεται με τη βούληση του έθνους. Μετά από 10 χρόνια είπε, το ΑΚΡ έχει σχεδόν 50% δύναμη και αν δεν κράτησε το λόγο που έδωσε στο λαό έκανε λάθη και δεν πρόσφερε τις υπηρεσίες που όφειλε στο λαό «αυτό το 50% μπορεί να γίνει ακόμη και 10%». Σημείωσε πάντως ότι στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου σκοπεύουν να έχουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Ποιά ήταν η κοπέλα με το μπικίνι

—————————————
Η κοπέλα με το μπικίνι είχε προβεί σε αυτή την μορφή διαμαρτυρίας στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ονομάζεται Μινέ Ντοστ. Η ίδια υποστήριξε ότι οι γονείς της είναι Τούρκοι αλλά αυτή γεννήθηκε στην Γερμανία, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο είχε φέρει την ελευθερία από την Ευρώπη στην Τουρκία. Η Ντοστ, γιατρός στο επάγγελμα, είχε πάει στην πλατεία Ταξίμ, έβγαλε το φόρεμά της και άρχισε να χορεύει μόνο με το μαγιό της. Κάποιοι άλλοι διαδηλωτές που ήταν εκείνη την ώρα στην πλατεία, όπως και κάποιες γυναίκες που περνούσαν από εκεί, διαμαρτυρήθηκαν.

Η Ντοστ επανέλαβε την ενέργεια και γύρω στις 7 το βράδυ όταν και τελικά μεταφέρθηκε από την αστυνομία στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό για να της πάρουν κατάθεση.
Το “duran adam” καταγράφηκε ως εμπορικό σήμα

——————————————————-

Στο μεταξύ, μετά την έννοια του πλιατσικολόγου (çapulcu) ο τίτλος του «ανθρώπου που στέκεται» (duran adam) είναι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πιο δημοφιλής στη χώρα.

Γι ‘αυτό και στις 21 Ιουνίου η φράση κατοχυρώθηκε ως πατέντα στο Τουρκικό Ινστιτούτο Ευρασιτεχνίας. Η ονομασία κατοχυρώθηκε ως σήμα με στόχο να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα προϊόντα, καλλυντικά, μπιμπερό, βρεφικά είδη, ατομικά είδη, αναμνηστικές κούπες και…χαρτί τουαλέτας!

Keywords
Τυχαία Θέματα