Αναστασιάδης: Άδικη η απόφαση του Eurogroup

15:33 24/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τους λόγους για τους οποίους ζητεί την ελάφρυνση των όρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Κύπρου εξηγεί σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel» ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην επιστολή μου προς τους Ευρωπαίους εταίρους δεν ζήτησα σε κανένα σημείο επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Κατέστησα ωστόσο σαφές ότι κάποια απ’ αυτά που αποφάσισε

το Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία συνολικά. Και οι αντιδράσεις δεν ήταν αρνητικές. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι μού έγραψε ότι θα επιδιώξει να συζητηθούν τα προβλήματα που έθεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Την απόφαση του Eurogroup τη θεώρησα άδικη και πικρή. Είχα μόλις εκλεγεί, τη στιγμή που τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών διαρκούσαν επί χρόνια. Υποσχέθηκα στους ψηφοφόρους μου ότι δεν θα άγγιζα τις καταθέσεις και κατέθεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο που εκπλήρωνε τις απαιτήσεις της τρόικας. Το Eurogroup, ωστόσο, επέμεινε να συμμετάσχουν οι καταθέτες στο κόστος του προγράμματος βοήθειας, συνεπώς φάνηκα αναξιόπιστος έναντι των εκλογέων μου. Όμως πλέον θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον» συμπληρώνει ο κ. Αναστασιάδης.

«Δεν διεκδικώ προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση. Είναι γεγονός ότι άλλες χώρες με προγράμματα βοήθειας, όπως Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, έλαβαν διευκολύνσεις. Ορισμένοι όροι της τρόικας πνίγουν την οικονομία μας. Κι αυτό βάζει σε δοκιμασία την κυπριακή κοινωνία» τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα