Οι κίνδυνοι από την έκθεση σε αμίαντο

07:06 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα, σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αμίαντο.

«Η θνησιμότητα από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και από στεφανιαία καρδιακή νόσο (κυρίως έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι σημαντικά πιο υψηλή για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε αμίαντο, σε σχέση με τον πληθυσμό εν γένει» εξηγούν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Υγείας και Ασφάλειας (HSL), ένα δημόσιο βρετανικό εργαστήριο, που εξειδικεύεται στα θέματα υγείας στο

χώρο εργασίας.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε τις κακές συνέπειες που έχει για τους πνεύμονες η εισπνοή ινών αμιάντου, ενός μονωτικού υλικού, το οποίο είναι ανθεκτικό και φτηνό. Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε πολύ ως τη δεκαετία του 1990, αλλά η ΕΕ τον απαγόρευσε οριστικά, το έτος 2005. Οι ίνες αμιάντου προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, των πλευρών και του περιτοναίου, όπως και μη καρκινικές πνευμονικές παθήσεις: πνευμονική ίνωση και πνευμονοκοκκίαση αμιάντου.

Όμως το ερώτημα, εάν ο αμίαντος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν είχε απαντηθεί, μολονότι είναι γνωστός ως «φλεγμονώδης παράγοντας» και, επιπρόσθετα, «γνωρίζουμε τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που εμπλέκονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα», όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η έρευνα αυτή αφορά στην ανάλυση της ιατρικής παρακολούθησης, μεταξύ του 1971 και του 2005…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα