Οι Επίτροποι ΕΕ αξιολογούν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη

17:04 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται εμφανώς καθώς οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η Ευρώπη αρχίζει να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης, να μπαίνει σε φάση ώθησης, ενώ τα κράτη μέλη ρυθμίζουν σταδιακά τις ανισορροπίες που υπήρχαν πριν από την κρίση και αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της, υποστήριξε ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικής- Νομισματικής Πολιτικής και Απασχόλησης, στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία με την Κομισιόν.

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Επίτροπος Λάσζλο Άντορ, που χαρακτήρισε πολύ μέτρια την ανάκαμψη της

ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η ανάκαμψη είναι άνισα κατανεμημένη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ένδεια και κοινωνικό αποκλεισμό και για αύξηση της ανεργίας.

Ο Επίτροπος Άντορ μίλησε για τις έντονες διαφοροποιήσεις «ανάμεσα στα λεγόμενα κεντρικά και περιφερειακά κράτη της ΕΕ», κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη μείωση της παραγωγικότητας που δεν ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, δημιουργώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο και θέσεις εργασίας, ενώ παρουσιάζεται το φαινόμενο από τη μια μεριά οι διαθέσιμες θέσεις να παραμένουν σταθερές, και από την άλλη να αυξάνεται η ζήτηση για θέσεις απασχόλησης, κάτι που συνιστά ανισορροπία με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών μελών στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν περισσότερα στον τομέα της απασχόλησης των νέων και να προχωρήσουν σε επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Επίτροπος.

«Για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο σύνολό της θα πρέπει να βελτιώσουμε την εκπαίδευση και την επιμόρφωση, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση και να πετύχουμε τους στόχους του 2020 ως προς τις κοινωνικές πολιτικές, κάτι για το οποίο χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικές επενδύσεις που θα πρέπει να είναι ενεργείς, αποτελεσματικές, και θα πρέπει να βελτιώσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο και την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρεν, συνοψίζοντας τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη της ΕΕ, ανέφερε ότι χρειάζεται:

α) Προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσω της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της ανάκτησης των ισορροπιών στην Ευρώπη, με έμφαση στην ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών, όπως γίνεται ήδη στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία-,και την ενίσχυση των επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο

β) Αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

γ) Σταθερή εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών:
«Τα ελλείμματά μας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών και τώρα μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο τους ρυθμούς εξυγίανσης, κάτι που θα μας επιτρέψει να αναπνεύσουμε, εστιάζοντας στην ποιότητα των μέτρων που πρέπει όμως να συνάδουν με το στόχο της ανάπτυξης», είπε ο κ. Ρεν.

δ) Στροφή προς τον τραπεζικό τομέα ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, καθώς «ναι μεν οι αγορές έχουν καθησυχαστεί σε σημαντικό βαθμό, όμως όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο καλή».

Πρέπει βραχυπρόθεσμα να βρεθεί μία σειρά μέτρων για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα που είναι ζωτικής σημασίας ώστε «η ευρωπαϊκή οικονομία να περάσει από την εύθραυστη ανάκαμψη σε μια σταθερή ανάπτυξη», συμπέρανε ο Επίτροπος Ρεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα