Οι Αμερικανοί πιθανόν να παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ

10:44 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι πιθανό να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το κινητό τηλέφωνο της Καγκελαρίου Μέρκελ είναι πιθανό να παρακολουθούταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες», ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι

η γερμανική Κυβέρνηση ζήτησε από την Ουάσιγκτον διευκρινίσεις και άμεση και ευρεία ενημέρωση για το θέμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα η Καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι στον βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες, αποδοκιμάζει απερίφραστα τέτοιου είδους πρακτικές και τις θεωρεί απαράδεκτες.
«Μεταξύ φίλων και εταίρων, όπως είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, δεν επιτρέπεται να σημειώνονται παρακολουθήσεις στις επικοινωνίες ενός αρχηγού κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν παραβίαση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την προσδοκία οι αμερικανικές Αρχές να ενημερώσουν τη Γερμανία για το εύρος των παρακολουθήσεων στη Γερμανία και να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πριν από μήνες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Der Spiegel, εκπρόσωπος του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε την Καγκελάριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθούν την επικοινωνία της».
Τα ίδια ακριβώς λόγια χρησιμοποίησε και ο Εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Τζέι Κάρνεϊ και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Τόσο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης όσο και κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο επισημαίνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον, δεν διευκρινίζουν όμως εάν παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες της Α. Μέρκελ στο παρελθόν.
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να είναι οργισμένος με τη συμπεριφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα