Ο τουρκικός Τύπος για τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία

16:17 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Η φορολογία στις καταθέσεις μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη», η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι ενώ συζητείται το αν θα επεκταθεί ή όχι στις άλλες χώρες η εφαρμογή φορολογίας στις καταθέσεις στην «νότια Κύπρο», ήρθε μια τελευταία δήλωση από την Ευρώπη. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Chantal Hughes σε δήλωσή της τόνισε ότι ενδέχεται στις νέες περιπτώσεις διάσωσης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις οι οποίες θα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας

Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

Η «Ραντικάλ» με τίτλο «Ανάστατη η νότια Κύπρος» γράφει ότι μετά το πακέτο διάσωσης ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από το ευρώ, αλλά χθες 1500 φοιτητές και μαθητές βγήκαν στον δρόμο και διαδήλωσαν κατά της ΕΕ και εναντίον της Γερμανίδας Καγκελαρίου την οποία παρομοίωσαν με τον Χίτλερ. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην παραίτηση του Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Η «Μιλλιέτ» με τίτλο «Οι Ε/κ φυγαδεύουν λεφτά στον Λονδίνο» γράφει ότι στις τράπεζες αναρτήθηκαν πανό που γράφουν ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Πέμπτη. Αυτό προκάλεσε νέα αναστάτωση στον κόσμο. Στο μεταξύ, η Αστυνομία έλαβε μέτρα για την προστασία των οχημάτων που μεταφέρουν χρήματα, αλλά και για την παρεμπόδιση πιθανών γεγονότων στις τράπεζες. Λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα σε σημεία όπου βρίσκονται υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Όμως λόγω του γεγονότος ότι στα υποκαταστήματα των τραπεζών αυτών στο Λονδίνο δεν υπάρχει πρόβλημα και παραμένουν ανοικτά, βγήκε μεγάλη ποσότητα χρημάτων από την Κύπρο.

Η «Χουριέτ» με τίτλο «Τεχνική υποστήριξη από τη Βρετανία» γράφει ότι η Βρετανία έστειλε στην Κύπρο εξειδικευμένους υπαλλήλους της, οι οποίοι με επικεφαλής τον Tom Scholar θα προβούν σε συστάσεις για την βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Η «Χαμπερτούρκ» με τίτλο «Όσο μιλάει, χειροτερεύει την αγορά» γράφει ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup με δύο δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες 10 μέρες προκάλεσε την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και αύξησε τον φόβο.

Η «Τζουμχουριέτ» αναφέρεται στη χθεσινή διαδήλωση των φοιτητών στην Κύπρο με τον τίτλο «Τρόικα go home» και γράφει ότι μόλις ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για δύο ακόμα μέρες, έγινε χαμός. Οι φοιτητές φωνάζουν «τρόικα τσακίσου και φύγε», ενώ η δυσκολία σε ρευστό έφθασε στο ανώτατο όριο.

Η «Μπουγκιούν» με τίτλο «Αλλεπάλληλες παραιτήσεις στον ε/κ τομέα» γράφει ότι τόσο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, όσο και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Προσθέτει ότι η Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι αγοράζει τα υποκαταστήματα τριών τραπεζών της Κύπρου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η «Ακσιάμ» με τίτλο «Υποστήριξη από την Τράπεζα Πειραιώς».

Η «Βατάν» με τίτλο «Οι Ε/κ δεν ανοίγουν τις τράπεζες από φόβο» γράφει ότι η «νότια Κύπρος» που βρήκε πηγή 17 δις ευρώ και πάλι φοβάται να ανοίξει τις τράπεζες. Στο μεταξύ στα αεροδρόμια γίνεται έρευνα στις αποσκευές μήπως και φυγαδευτούν χρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα