Αναστολή συνεργασίας με την ΕΝΙ λόγω Κύπρου, αποφάσισε η Τουρκία

15:21 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αναστολή της συνεργασίας της με την ιταλική εταιρεία ενέργειας ΕΝΙ, καθώς και τη διακοπή των έργων της στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, είναι ότι παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της Τουρκίας, η ΕΝΙ συνέχισε τις έρευνες υδρογονανθράκων στα ‘διεθνή ύδατα της Μεσογείου’ σε συνεργασία με την Κύπρο.

Η

ΕΝΙ με την τουρκική εταιρεία Τσιαλίκ είχαν αναλάβει μαζί το έργο της κατασκευής αγωγού Σαμσούντα – Τσεϊχάν για ακάθαρτο πετρέλαιο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η Τσιαλίκ θα προβεί σε αξιολόγηση του έργου από μόνη της και πως η τουρκική εταιρεία από μόνη της δεν ήθελε τη συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ. Ο κ. Γιλντίζ είπε πως οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο θα πρέπει είτε να χρησιμοποιηθούν από όλες τις πλευρές στην Κύπρο, είτε αυτές οι εργασίες ( εξορύξεις, γεωτρήσεις ) να μην γίνουν.

Προσερχόμενος σε συνέδριο για την ενέργεια και ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη απολογία του Ισραήλ στην Τουρκία και τις επιπτώσεις της στον ενεργειακό τομέα, ο Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα, το οποίο δεν συνδέεται ευθέως με τον ενεργειακό τομέα για να προσθέσει πως εάν προκύψει συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας αυτό θα διαφανεί από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα