Ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

18:40 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στην περίπτωση πληγμάτων από τις δυτικές δυνάμεις στη χώρα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

“Εργαζόμαστε, όπως κάνουν όλοι οι στρατοί του κόσμου, για το χειρότερο σενάριο. Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τη χώρα από τα πλήγματα και να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για μια κατάλληλη απάντηση”, εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός.

Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επιδεικνύοντας

παράλληλα, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τη βούλησή τους να δοθεί “μια προειδοποιητική βολή” στο καθεστώς της Δαμασκού, το οποίο κατηγορούν ότι έκανε χρήση χημικών όπλων.

“Ο στρατός απειλείται, είναι φυσιολογικό να ληφθεί μια σειρά από μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επίθεση και να δοθεί μια απάντηση σε αυτήν”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Χθες ο Σύρος Πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποίησε ότι η χώρα του “θα γίνει ο τάφος των εισβολέων” στην περίπτωση που υπάρξει μια ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε σήμερα ότι μια κλιμάκωση της συριακής κρίσης, μετά την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της Δαμασκού, θα επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα, στην οποία ο λαός υποφέρει αφόρητα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΔΕΕΣ εκφράζει τον αποτροπιασμό της όσον αφορά τις πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού και σημειώνει ότι υπάρχει οξεία έλλειψη ζωτικών ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και νερού σε έναν αριθμό περιοχών οι οποίες είναι αποκομμένες και δεν λαμβάνουν βοήθεια για μήνες.

Στο μεταξύ, έξι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στην επαρχία της Δαμασκού, την οποία ακολούθησαν συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βορειότερα, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών έξι γυναίκες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ο συριακός στρατός βομβάρδισε την πόλη Αρίχα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τη Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, το μεσημέρι αναζωπυρώθηκαν οι μάχες στον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, κοντά στην Μπέιτ Σάχεμ. Στην Αρίχα, ο βομβαρδισμός, που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους, προκάλεσε “ένα κύμα εξόδου των κατοίκων της πόλης”, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Στη Ράκα, εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, προκαλώντας τον θάνατο έξι ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Μια άλλη, παρόμοια επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στο κτίριο της ασφάλειας δεν προκάλεσε θύματα.

Η Κυβέρνηση της Βρετανίας δημοσιοποίησε το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, το οποίο έλαβε σήμερα και το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, δείχνει ότι της επιτρέπεται να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκλείσει μια τέτοια δράση.

Η βρετανική Κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι “πολύ πιθανό” πως η συριακή Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν “ορισμένες” πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν εμπλέκεται καθ` οιονδήποτε τρόπο στα τεκταινόμενα στη Συρία, αλλά προειδοποίησε πως σε περίπτωση που απειληθεί, το εβραϊκό κράτος θα απαντήσει “με όλες τις δυνάμεις του”.

“Το Ισραήλ δεν έχει και ούτε θα εμπλακεί ποτέ στις μάχες στη Συρία, αλλά εάν κάποιος επιχειρήσει να μας πλήξει, τότε εμείς θα απαντήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας”, προειδοποίησε στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της χώρας.

“Το Ισραήλ διαθέτει έναν ισχυρό, σύγχρονο και δυναμικό στρατό κι ένα σύστημα αμύνης προηγμένο όσο ποτέ άλλοτε”, πρόσθεσε ο Πέρες, επισημαίνοντας πως για τον ίδιο η κατάσταση στη Συρία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο, “τοπικό γεγονός”, αλλά ένα “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πληθυσμό ότι “ουδείς λόγος υφίσταται για να μεταβάλει τις καθημερινές του συνήθειες”, ιδίως μετά τη χθεσινή έγκριση από το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας της ανάκλησης “σε περίσταση ανάγκης” χιλίων εφέδρων στα βόρεια της χώρας.

Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι “η μοναδική επιλογή” για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στη Συρία, συμφώνησαν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα σε συνάντηση που είχαν σήμερα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βατικανό.

Το 58% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε μία στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία, της οποίας οι κυβερνητικές δυνάμεις πιθανολογείται ότι έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, προκύπτει από το αποτέλεσμα σφυγμομέτρησης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μόνον το 33% των ερωτηθέντων στην έρευνα, που διεξήγαγε η εταιρεία Politbarometer για το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, απάντησε πως οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να πλήξουν τη Συρία, ενώ το 9% δεν εξέφρασε καμία γνώμη. Σε περίπτωση που διεξαχθεί επιχείρηση υπό αμερικανική διοίκηση, μόνον το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Γερμανία οφείλει να συνεισφέρει οικονομική και υλική βοήθεια.

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης δεχθεί, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν μια στρατιωτική δράση κατά της χώρας σε απάντηση για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της Δαμασκού.

“Οι απειλές για μια άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνουν μόνον την προσήλωσή της στις βαθιά ριζωμένες αρχές της και στην ανεξαρτησία της. Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιανδήποτε επίθεση”, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τις δηλώσεις που έκανε ο Άσαντ σε αντιπροσωπεία πολιτικών από την Υεμένη.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα